« Zpět

Deset nejčastějších nástrah v období adventu a Vánoc

| 3. prosince 2014 - 11:39 | Zprávy | Neživotní pojištění

UNIQA pojišťovna zpracovala podle svých statistik nejčastější příčiny škod, které jsou typické pro období vánočních příprav a pro samotný průběh nejkrásnějších svátků v roce. Abychom si své zážitky z těchto dnů nepokazili, měli bychom v tomto hektickém zvýšit svou opatrnost.

Úrazy při předvánočním úklidu jsou po zraněních z rekreačního sportu druhé nejčastější mezi událostmi tohoto druhu ve volném čase. Pozor zejména na pády ze štaflí a manipulaci s osvětlením vánočního stromku, kdy bychom měli dodržovat pravidla pro práci s elektrickým proudem a zkontrolovat si elektroinstalaci.
 
Dalším kamenem úrazu jsou svíčky a adventní věnce. Zatímco dříve zaměstnávaly hasiče hořící vánoční stromky, dnes jsou to hlavně požáry způsobené od svíček na adventních věncích. Ani elektrické svíčky na vánočním stromku nemusí být vždy zárukou, že u vás nebude hořet. Požár mohou způsobit svíčky pochybného původu a nákupu podobného nekvalitního zboží bychom se proto měli raději vyvarovat.
 
V uspěchaných předvánočních dnech přibývá i nehod chodců. Podle statistik UNIQA pojišťovna loni v prosinci zaznamenala o 20 procent více úrazů chodců v městském provozu.
 
Podobně v tomto období stoupá i počet nehod zaviněných svátečními řidiči. Pojišťovna registruje v prosinci až o čtvrtinu více střetů vozidel a parkovacích škod.
V zimním období dochází také více k vodovodním škodám, kdy vlivem náhlého poklesu teplot dochází k popraskání vodovodního potrubí.
 
Zvýšené riziko představuje i zvýšená konzumace alkoholu během Vánoc a zejména na Silvestra. Alkohol není jen příčinou nehod a úrazů, ale může nás vytrestat i jinak. Pokud souvisí se vznikem škody a její výší, může nás pojišťovna potrestat zkrácením pojistného plnění. Moderním nešvarem je kromě alkoholu za volantem dnes lyžování pod vlivem alkoholu, pro které dosud neexistuje účinný postih.
 
Období adventu, vánočních a novoročních svátků je tradičně největší sezónou zlodějů. Nejčastěji v této době dochází k vloupání do rekreačních objektů, které se vyplatí před nevítanými návštěvníky dobře zabezpečit a neponechávat v nich cenné věci.
 
V této době se daří i bytovým zlodějům. Podle statistik na přelomu roku dochází k většímu počtu krádeží než v období letních dovolených. Zloději nám mohou ukrást i vánoční dárky. Jak? Stačí, když je přilákají obaly od drahé elektroniky viditelně odložené u popelnice.
 
Samostatnou kapitolou ve statistikách pojišťoven jsou silvestrovské oslavy spojené s odpalováním petard, při němž dochází k velmi těžkým úrazům, ale také ke škodám na objektech anebo zaparkovaných vozidlech.
 
Je toho dost, na co bychom si v souvislosti se svátky a jejich oslavami měli dávat pozor. A nakonec ještě jednu užitečnou radu jak některým škodám užitečně předcházet. Nebuďte příliš sdílní na sociálních sítích, nefoťte se s novými dárky, neinformujte o svém odjezdu. U stále většího počtu odhalených pachatelů se policie a s ní i pojišťovna dozví, že přesné informace o oběti získali pachatelé z jejího vlastního facebookového profilu. Tuto radu bychom si měli vzít srdci všeobecně – tedy nejen na Vánoce.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.