« Zpět

Co dělat při autonehodě na dovolené v cizině

| 11. července 2011 - 10:47 | Zprávy | Neživotní pojištění

Každá autonehoda je stresující záležitost, ale když se stane v cizině, je to ještě daleko horší. Komplikací bývá cizí prostředí, neznalost jazyka i to, že po nehodě často potřebujeme někam v určitém čase dojet. Racionálním postupem při samotné nehodě si však ušetříme hodně nervů a můžeme následky havárie minimalizovat.

Každá autonehoda je stresující záležitost, ale když se stane v cizině, je to ještě daleko horší. Komplikací bývá cizí prostředí, neznalost jazyka i to, že po nehodě často potřebujeme někam v určitém čase dojet. Racionálním postupem při samotné nehodě si však ušetříme hodně nervů a můžeme následky havárie minimalizovat.
A jak tedy konkrétně postupovat?

Vždy volat policii

Při nehodě nejprve uděláme to základní, co je třeba učinit, ať se stane kdekoli. Tedy zabezpečit místo nehody – zapnout varovná světla a umístit výstražný trojúhelník. Pokud je někdo zraněn, je nutné poskytnout podle svých schopností první pomoc a zavolat zdravotnickou pomoc. Evropská linka tísňového volání má jednotné číslo 112.
V cizině voláme k nehodě vždy policii. V řadě zemí však policie vyšetřuje jen vážné dopravní nehody, kdy dochází ke škodám na zdraví či usmrcení, nebo k velkým materiálním škodám. Pokud se policie bude nehodou zabývat, je nutné si dát pozor na obsah protokolu. Podepisujte ho jen tehdy, jestli mu rozumíte a souhlasíte s jeho zněním. Pokud ne, uveďte do protokolu v češtině svou verzi příčin nehody.
Pokud jste viníkem nehody, nebo nejste, ale máte havarijní pojištění, pomůže vám v komunikaci s policií vaše asistenční služba. S ní se můžete radit i o jakýchkoli jiných problémech, které nastanou. Je dobré proto mít kartičku s telefonem stále při ruce.

Mít u sebe evropský formulář

Klíčové při každé nehodě je zjistit předně všechny potřebné údaje o jejích účastnících, jejich vozech, pojišťovnách, zdokumentovat průběh nehody a opatřit si údaje o svědcích.
Pro tyto účely je optimální využít tzv. evropský záznam dopravní nehody, což je formulář jednotně předepsaný pro celou Evropu. Jde o jeden list formátu A4 s kopiemi, jejž by měl každý řidič cestující do ciziny mít u sebe. Pokud ho účastníci nehody řádně vyplní, budou mít k dispozici dostatek údajů pro vyřízení celé záležitosti.
Jsou-li jen dva účastníci nehody, vyplňuje se jen jeden formulář, a to výrazně, kuličkovým perem, aby kopie byla čitelná (dva formuláře se vyplňují při třech zúčastněných vozidlech apod.).
Výhodou formuláře je, že všechny jazykové mutace mají 15 zcela shodných kolonek. Jestliže tedy použijete pro vyplnění formulář v cizím jazyce patřící druhému účastníkovi nehody, i při neznalosti jazyka můžete s pomocí české verze svou část vyplnit a současně snadno zkontrolovat, jak svou část formuláře vyplnil druhý účastník nehody.
Formulář není složitý, ale je dobré si ho detailně prohlédnout ještě před cestou a zjistit, kam které údaje se vypisují. Tato příprava se vám pak rozhodně vyplatí. Součástí záznamu je i zaškrtnutí příslušných políček vypovídajících o okolnostech nehody a dále nákres nehody v okamžiku střetu. V nákresu je zapotřebí vyznačit vozidla i jízdní pruhy, přednost v jízdě na křižovatce a dopravní značky, zakreslit skutečnost, zda vozidlo dávalo znamení o změně směru jízdy apod.
Formulář účastníci nehody podepisují. Podpis všech účastníků nehody je bezpodmínečně nutný. Nevyjadřuje ale uznání odpovědnosti za nehodu. Formulář slouží ke zjištění identity účastníků nehody a okolností nehody za účelem urychlení řízení o náhradě škody.
Je dobré pořídit fotodokumentaci nehody a opatřit si údaje i o svědcích nehody.

Přesné údaje o viníkovi nehody

Pokud žádný z účastníků nehody nemá u sebe formulář evropského záznamu o nehodě, v první řadě si předejte potřebné údaje o sobě navzájem a zdokumentujte průběh nehody obdobně, jak je uvedeno výše (plánek, fotodokumentace, svědkové).
Viník nehody, z jehož povinného ručení se bude škoda způsobená druhému hradit, by měl poskytnout vždy tyto údaje:
* jméno, příjmení a bydliště řidiče, * kdo je vlastníkem vozidla, * státní poznávací (registrační) značku vozu,
* pojišťovnu, u které má viník uzavřeno své povinné ručení, číslo pojistné smlouvy,
* číslo jeho zelené karty a její časovou platnost.
Poskytované údaje je vhodné si ověřit nahlédnutím do dokladů viníka.

Nepojízdný vůz

Jestliže je vaše vozidlo nepojízdné, využijte asistenční službu pojišťovny, nikoli náhodných nabídek na místě nehody.
Jestliže jste viníkem nehody, máte zpravidla nárok na asistenční služby od pojišťovny, u níž jste povinné ručení uzavřel. V rámci pojištění odpovědnosti máte nárok i na úhradu asistenční služby od viníka dopravní nehody. Také na základě havarijního pojištění, je-li sjednáno, lze využít asistenčních služeb.

Vyřízení škody

Hned po návratu z dovolené nás čekají další povinnosti. Pokud jsme viníkem nehody, neprodleně oznámíme pojišťovně, u níž máme sjednané povinné ručení, že došlo ke škodné události a předložíme jí příslušné doklady.
Jestliže nám naopak někdo v zahraničí způsobil škodu, pro uplatnění nároků a předložení dokumentace prokazující odpovědnost za škodu volíme jednu z těchto tří cest:
* můžeme se obrátit buď přímo na zahraničního pojistitele vozidla viníka,
* nebo na národní kancelář pojistitelů státu, ve kterém k dopravní nehodě došlo,
* anebo na zastoupení škodního zástupce zahraničního pojistitele v České republice.
Ve třetím případě ale jen tehdy, jestliže škoda byla způsobena vozidlem registrovaným ve státech Evropského hospodářského prostoru, kam patří státy Evropské unie a dále Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko. Při potížích pomůže Česká kancelář pojistitelů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.