« Zpět

Cestovním pojištěním lze zabránit celoživotnímu zadlužení

| 9. června 2010 - 9:56 | Zprávy | Neživotní pojištění

Europ Assistance doporučuje bezpečná opatření před nadcházející letní sezónou. Společnost Europ Assistance s.r.o., která se na začátku roku 2010 stala jedničkou v asistenci k cestovnímu pojištění v České republice, připravila shrnutí asistence cestovního pojištění za rok 2009 a připravila doporučení pro letní sezónu 2010. Z výsledků vyplynulo, že nejvyšší náklady na jednu pojistnou událost dosáhly 3,3 milionů korun. I takové částky je možné pohodlně pokrýt vhodně zvoleným cestovním pojištěním.


Průměrné léčebné náklady na jednu pojistnou událost činily v loňském roce 7540 Kč. Nejvyšší částka uhrazená asistenční službou za hospitalizaci v nemocnici byla 3 208 000 korun a za repatriaci zpět do České republiky to bylo 1 609 600 Kč. Průměrná částka za ambulantní ošetření se v roce 2009 pohybovala ve výši 3 900 Kč. Veškeré tyto náklady byly asistenční službou hrazeny z cestovního pojištění. V případě, že klient není pojištěn, hradí si náklady léčebné péče sám.
„Kvalitní cestovní pojištění by při cestách do zahraničí mělo být stejnou nezbytností, jako například spodní prádlo. Je běžné, že náklady na řešení pojistné události včetně úhrady léčebných nákladů se mohou vyšplhat i do výše několika milionů korun,“ říká Vladimír Fuchs, obchodní ředitel a prokurista Europ Assistance. „Jednoznačné doporučení pro nadcházející letní sezónu je být pojištěn přímo na aktivitu, kterou jedu do zahraničí vykonávat. Další zásadou by mělo být, že v případě jakýchkoliv problémů je třeba volat nejprve asistenční službu. Její využití je téměř u všech pojišťoven poskytováno v rámci daného pojistného produktu zdarma. Cestovatelé se tím mohou ochránit nejenom před celoživotním zadlužením, ale především i před zhoršováním svého zdravotního stavu,“ dodává V. Fuchs.
Pořiďte si cestovní pojištění on-line
V cestovní sezóně 2009 zaznamenala Europ Assistance ve svém portfoliu klientů výrazné navýšení v diagnózách dýchacích cest a ORL (cca 1100 asistenčních zásahů, cca +300 vs. 2008) a také v nejčastější skupině úrazů (cca 1400 zásahů, cca +300). K nejběžnějším problémům se řadí i potíže zažívacího traktu (cca 1300 zásahů, cca +150). Mezi potíže dýchacích cest patří například chřipka, angína, nachlazení, zápal plic či zánět krku. Do skupiny trávicího traktu jsou počítány například průjmy, zvracení či záněty střev, a oblast úrazů zahrnuje pohmožděniny, zlomeniny, různé druhy tržných a řezných ran, úrazy kloubů, hlavy a vnitřních orgánů. Mezi nejčastěji využívané služby patřila tradičně i asistence informačního charakteru (cca 1350 asistencí), kde klienti dostávali údaje například o poloze nejbližšího zdravotnického zařízení, zdravotních rizicích v dané destinaci, či způsobu řešení vzniklé situace. Významně vzrostla i asistence při ztrátě zavazadel (cca 300 asistencí, cca +200), kterou lze označit za skokana roku.
Oproti zažitým představám, že asistence je poskytována většinou osobám s vyšším věkem, hovoří fakt, že nejvíce asistenční pomoci bylo poskytnuto klientům ve věku 27 roků, což je oproti roku 2008 posun k o dva roky mladší skupině.
První místo s nejvyšším počtem zásahů dle destinací opět, jako poslední dva roky, obsadil Egypt následovaný Řeckem, Itálií a Rakouskem. Zatímco v Egyptě drtivě převažují potíže zažívacího traktu spojené zejména s kvalitou pitné vody, v Řecku je třeba se připravit spíše na problémy s dýchacími cestami. Itálie a Rakousko jsou vyhledávanými destinacemi pro zimní sporty i letní turistiku, a tak přináší hlavně úrazy končetin, pohmožděniny a zlomeniny. Je tedy vhodné snížit tato rizika používáním ochranných pomůcek, jako jsou v zimě přilby či chrániče páteře. Využívat vhodné pomůcky a vybavení je třeba i při letních sportech – zejména při vysokohorské turistice jde o vhodnou obuv a oblečení, dále o přilby u cyklistů na horských kolech a o chrániče při in-line bruslení.
Společnost Europ Assistance registrovala za loňský rok v České republice celkem 2 300 000 klientů a 836 000 vozidel ve všech asistenčních programech, realizovala celkem 271 000 telefonických hovorů a provedla 23 691 asistenčních zásahů. V oblasti cestovní asistence realizovala celkem 7373 zásahů, 527 hospitalizací a 261 repatriací.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.