« Zpět

Cestovní pojištění – jistota za pár korun

| 12. listopadu 2010 - 11:23 | Zprávy | Neživotní pojištění

Každý, kdo se chystá do zahraničí, by si měl ještě před cestou sjednat cestovní pojištění. Získá tak jistotu za relativně málo peněz. Cestovní pojištění pomůže pojištěným při zdravotních komplikacích, úrazu, ztrátě zavazadel nebo náhradě škod, kterou způsobí někomu jinému.

Vedoucí odboru cestovního pojištění pojišťovny Kooperativa Jana Konvalinová:
* Jaká rizika cestovní pojištění kryje, v jakých případech může pomoci?
Každý, kdo se chystá do zahraničí, by si měl ještě před cestou sjednat cestovní pojištění. Získá tak jistotu za relativně málo peněz. Cestovní pojištění pomůže pojištěným při zdravotních komplikacích, úrazu, ztrátě zavazadel nebo náhradě škod, kterou způsobí někomu jinému.
Pro klid na dovolené v cizině se vyplatí sjednat si minimálně dva základní produkty cestovního pojištění, tedy pojištění léčebných výloh při cestě do zahraničí a balíček zahrnující pojištění odpovědnosti za škody. V balíčku s odpovědností za škody je dále zahrnuto i pojištění zavazadel, úrazové pojištění, pojištění nevyužité cestovní služby, pojištění přerušení cesty. Dopojistit lze také pojištění stornopoplatků při zrušení zájezdu. Cestovní pojištění je možné uzavřít i on-line, například Kooperativa nabízí na internetu 10% slevu.

* Jak by optimální pojištění mělo vypadat?
Základním produktem je pojištění léčebných výloh, které kryje náklady na léčení pojištěné osoby při nemoci nebo následcích úrazu. Dále pak také cestu do nemocnice, ale i nutný převoz zraněného nebo nemocného do České republiky, repatriaci ostatků v případě úmrtí klienta, úhradu spoluúčasti za léky, případně dopravu rodinných příslušníků.
Pořiďte si cestovní pojištění on-line zde
V případě cestování po Evropě by měl pro léčebné výlohy stačit limit přibližně 1,5 miliónu Kč, při cestách do zámoří doporučujeme vyšší limity. Stále důležitější je také pojištění odpovědnosti, ze kterého se hradí škody, které způsobíte někomu jinému. Zejména v případě škod na zdraví nebo dokonce smrti se může jednat až o miliónové částky, proto by se na pojištění odpovědnosti nemělo zapomínat. * Velmi oblíbené jsou u Čechů lyžařské zájezdy. Co lyžařům pojišťovny na cesty nabízejí? Zimní čas jezdí Češi trávit na svahy alpských kopců zejména do Itálie, Rakouska nebo Francie. Vzrůstající tendenci mají stále více adrenalinové sporty, například lyžování nebo snowboarding mimo vyznačené sjezdovky. Mimo vyznačené sjezdovky klienty ale žádná pojišťovna nepojistí. Také pokud se budete účastnit lyžařských závodů, můžete mít problém. Kooperativa však nabízí doplňkové pojištění pro organizovaný sport, které se vztahuje na závody a soutěže pořádané na amatérské i profesionální úrovni.
Zejména pro lyžařské zájezdy doporučujeme kromě pojištění léčebných výloh i sjednání pojištění odpovědnosti za škody způsobené třetí osobě. Pokud totiž zaviníte srážku s jiným lyžařem, může se náhrada za škody na jeho zdraví nebo ušlé mzdě lehce vyšplhat přes milión korun. Pozor ale na alkohol na svahu. V několika zemích se už můžeme setkat s policií, která na svahu dá lyžařům „dýchnout“ a v případě pozitivního testu jim hrozí tučná pokuta. A pokud pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek způsobíte někomu škodu, může pojišťovna úhradu takové škody odmítnout.
Atraktivní destinací pro lyžaře v České republice je dozajista Špindlerův Mlýn. Zakoupíte-li si e-skipass přes internet, získáte zcela zdarma úrazové pojištění, pojištění lyžařské výzbroje a výstroje, pojištění odpovědnosti a pojištění nevyužité lyžařské služby.

* Cestovní pojištění často najdeme také na platebních kartách. Vyplatí se na něj spoléhat?
Ano, většina platebních karet dnes cestovní pojištění nabízí. Pokud se vám ale v peněžence zrovna neblýskají exkluzivní zlaté nebo platinové karty, vyplatí se ověřit si, jaké pojištění máte s vaší platební kartou spojeno. Platnost pojištění může být omezena místem, kde se pohybujete, výší pojistného plnění nebo rozsahem rizika prováděných aktivit. Většina pojištění pokrývá tzv. standardní dovolenou, můžete si zaplavat, zahrát golf, projet se na lodi a jste pojištěni, pokud ale vyrážíte na sjezdovky v Alpách nebo horské túry, pak zvažte individuální cestovní připojištění.

* Co má klient udělat v případě pojistné události v zahraničí?
Pokud dojde k nějaké pojistné události, je nejlepší okamžitě volat operátory asistenční služby. Asistenční služba Kooperativy je dostupná 24 hodin denně po celý rok. Klient nahlásí, jaký má problém a telefonní číslo, na kterém je k zastižení. O vše ostatní se postarají operátoři asistenční služby, kteří klienta zpátky kontaktují. Navíc částka, kterou klient provolal, je mu uhrazena v rámci likvidace pojistné události.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.