« Zpět

Cestovní pojištění – nůžky se rozevírají

| 9. července 2010 - 10:41 | Zprávy | Neživotní pojištění

Statistiky říkají, že roste počet lidí, kteří uzavírají na cestu do zahraničí tzv. cestovní pojištění (za některé to dělají cestovky, mající pojištění v ceně zájezdu). Celkově však Češi dosud význam pojištění stále podceňují. Nůžky se při tom rozevírají a význam pojištění značně roste. Pojištění léčebných výloh: Ošetření lékařem či hospitalizace jsou v zahraničí tak drahé, že se pojištění těchto nákladů rozhodně vyplatí. Platí to i v zemích EU, kde se mnozí spoléhají na kartičku naší zdravotní pojišťovny. Ta sice zajistí standardní ošetření ve veřejném zdravotnickém zařízení se všemi příplatky a poplatky, které se vztahují na místní občany. Není v tom však zahrnuta přeprava pacienta do ČR, ani – v nejhorším případě – repatriace ostatků.


Pojištění storna zájezdu: Každá cestovka má stanovené stornopoplatky, které od určité chvíle musí zákazník platit za odstoupení od cestovní smlouvy (zrušení zájezdu). Tyto poplatky lze pojistit pro případ, že zájezd zrušíte na doporučení lékaře, či z jiných závažných důvodů.
O cestovní pojištění můžete požádat on-line zde
Pojištění rizikových činností: Pokud člověk utrpí úraz pádem ze skály, na niž o dovolené lezl, pojištění léčebných výloh mu zřejmě nepomůže uhradit náklady léčení. Všechny pojišťovny mají poměrně rozsáhlý seznam tzv. výluk. Běžné pojištění se nevztahuje na mnohé sporty, adrenalinové či jiné rizikové aktivity. Při uzavírání pojistné smlouvy je proto důležité domluvit se s pojišťovnou na tom, jaké pojištění se vztahuje na to, co hodláte o dovolené dělat (jízda na kole, paragliding, windsurfing, rafting atd.)
Pojištění odpovědnosti: V posledních několika letech významně roste význam pojištění odpovědnosti za způsobené škody na zdraví či na majetku. Stále více lidí jezdí o dovolené na kole, na kolečkových bruslích, surfuje na moři. Při tom může dojít ke kolizi, při níž v lepším případě porazíte někomu plot, v horším případě dojde i ke zranění.
Náklady na nový plot, ale zejména na léčení poškozeného mohou dosáhnout opravdu velkých částek. Pojišťovny poukazují na nový fenomén – kolize a jiné podobné události mohou být fingované. Cizí cyklista vás porazí, ale má po ruce svědky, že viníkem jste vy. Advokát pak na vás vysoudí nové drahé kolo, operaci kolene a bůhví co ještě. Pojišťovna si s podobnými triky poradí, nebo náklady ustojí, zatímco pro vás by znamenaly finanční katastrofu.
Na co ještě si dát pozor: Mnoho z nás má cestovní pojištění jako součást služeb, které nabízí platební karta. Je důležité znát limit pojistného plnění. Pokud je menší než 1,5 mil. Kč, je lepší se připojistit. (Pro zámoří jsou doporučované částky mnohem vyšší.) Pojištění z platební karty se v mnoha případech aktivuje teprve ve chvíli, kdy kartou zaplatíte některý z podstatných nákladů zahraniční cesty (letenka, ubytování apod.). Hradíte-li tyto náklady jinak, můžete se v zahraničí ocitnout bez pojištění.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.