« Zpět

České zahrady nejvíce ohrožují přírodní živly

| 15. července 2011 - 10:30 | Zprávy | Neživotní pojištění

Podle nezávislého průzkumu zpracovaného exkluzivně pro pojišťovnu Generali je 68 % českých zahrad nepojištěných. S poškozením zahrady se podle aktuálního průzkumu pojišťovny Generali setkala zhruba třetina všech zahrádkářů. Více jak polovina z nich uvedla, že se jednalo o opakovaný případ. Šedesát osm procent lidí nemá svou zahradu pojištěnu vůbec a uzavřít pojistku ani neplánuje. Nejčastěji způsobujíškody na zahradách přírodní živly. Pouze 15 % škod zaviní lidský faktor, například zloději. Finanční následky „zahradních“ škod pomůže zmírnit pojištění Zahradní architektura.

Podle nezávislého průzkumu zpracovaného exkluzivně pro pojišťovnu Generali je 68 % českých zahrad nepojištěných. S poškozením zahrady se podle aktuálního průzkumu pojišťovny Generali setkala zhruba třetina všech zahrádkářů. Více jak polovina z nich uvedla, že se jednalo o opakovaný případ. Šedesát osm procent lidí nemá svou zahradu pojištěnu vůbec a uzavřít pojistku ani neplánuje. Nejčastěji způsobují škody na zahradách přírodní živly. Pouze 15 % škod zaviní lidský faktor, například zloději. Finanční následky „zahradních“ škod pomůže zmírnit pojištění Zahradní architektura.
Pro většinu respondentů znamená jejich zahrada místo relaxace, odpočinku a klidu. Přesto ji nechávají napospas osudu. „Pouze necelá čtvrtina majitelů zahrad má uzavřenou pojistku nebo ji plánuje sjednat. Třicet tři procent zahrádkářů uvedlo, že jejich zahrada již byla poškozena. V 58 % případů opakovaně. Devadesát procent takových poškození připadá na období posledních pěti let,“ uvádí David Poes, vedoucí oddělení pojištění privátních rizik pojišťovny Generali. „Průměrně si lidé svých zahrad cení na 800 000 korun. V průměru je přitom mají pojištěny jen na 600 000 korun,“ dodává.
Škody na zahradách připadají nejčastěji na vrub přírodě. Ať už je viníkem počasí nebo živelné pohromy. Pouze 15 % škod má podle oslovených zahrádkářů na svědomí lidský element – zloději či vandalové. Podle odhadů pojišťovny Generali dosahují průměrné „zahradní“ škody 30 tisíc korun. „Doporučujeme, aby lidé pojištění zahrad nepodceňovali. Je sice určeno zejména pro pojištění terénních úprav a porostů, umožňuje ale pojistit i další věci, které s pořízením nebo užíváním zahrady souvisejí. Lidé si často skutečnou hodnotu své zahrady neuvědomují a snadno ji tak mohou podcenit,“ vysvětluje David Poes. Zahrada na klíč od zahradního architekta může přitom přijít na 200 000 korun i více.
Majitelé zahrad si mohou u Generali sjednat pojištění Zahradní architektura, které kryje škody způsobené na porostech, jezírkách, pevně zapuštěných bazénech, zahradním nábytku, studni, kůlně, ale např. také na garáži, zahradním osvětlení, údržbové technice malotraktoru a dále škody vzniklé na terénních úpravách. Automaticky zahrnuje škody vzniklé zásahem hasičského sboru při hašení požáru jiného objektu. V rámci pojištění Zahradní architektura lze uzavřít i pojištění odpovědnosti za škodu z držby pozemku včetně odpovědnosti z držby drobných staveb a staveb nemajících charakter budovy (například krby, udírny, pergoly, sochy, cesty, apod.). Pojištění Zahradní architektura není vázáno na pojištění jiného majetku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.