« Zpět

České pojišťovny přestály zátěžové testy před chystanou regulací

| 15. prosince 2010 - 11:49 | Zprávy | Neživotní pojištění

České pojišťovny mají v průměru víc kapitálu, než požaduje chystaná evropská regulace. Dohromady disponují dostatkem peněz, aby dokázaly pokrýt závazky vůči klientům i v případě dvousetleté pohromy. Vyplývá to z výsledků zátěžových testů 18 pojišťoven, které zveřejnila Česká asociace pojišťoven (ČAP). 

České pojišťovny mají v průměru víc kapitálu, než požaduje chystaná evropská regulace. Dohromady disponují dostatkem peněz, aby dokázaly pokrýt závazky vůči klientům i v případě dvousetleté pohromy. Vyplývá to z výsledků zátěžových testů 18 pojišťoven, které zveřejnila Česká asociace pojišťoven (ČAP). Nová regulace s názvem Solvency II má začít platit v lednu 2013.
Testy byly anonymní. Není tedy jasné, zda požadavky splňují také všechny sledované pojišťovny zvlášť. „Nechceme informace tohoto typu zveřejňovat. Pokud by některá z pojišťoven požadavky nesplnila, zbytečně by to vyvolávalo paniku. Pojišťovny mají dost času, aby kapitál případně doplnily,“ řekl Tomáš Síkora z ČAP.
kapitálu požadovaného EU mají dohromady české pojišťovny.
Životní pojišťovny plní normu na 266 %, neživotní na 161 %. Pojišťovny v Česku mají v průměru 225 procent požadovaného kapitálu. Ten je definován jako peníze potřebné k pokrytí dopadů možných budoucích nepříznivých událostí. Měl by pokrýt rizika, která v průměru nastávají pouze jednou za dvě stě let.
Životní pojišťovny jsou na tom výrazně lépe než neživotní. Splňují kapitálové požadavky na 266 procent. Neživotní pojišťovny obstály v průměru na 161 procent. Testy nebyly povinné, zúčastněné pojišťovny představují 84 procent celého tuzemského trhu.
Kvůli vyšším požadavkům na kapitálové rezervy se může stát, že pojišťovny promítnou náklady klientům do cen, tedy že některé produkty zdraží.
Podle šéfa řízení rizik Generali PPF Holdingu Petra Bohumského je ale pravděpodobnější, že pojišťovny omezí nabídku některých produktů. Pojišťovnám se prodraží hlavně rizika spojená s živelními pohromami. Naopak u havarijního pojištění a povinného ručení jsou podle odborníků regulatorní požadavky relativně mírné.
Zahraniční skupiny může chystaná regulace přimět k tomu, že budou své dceřiné společnosti převádět na pobočky. Pokud má totiž pojišťovna dceřiné společnosti, vztahují se kapitálové požadavky na každou dceřinku zvlášť. Každá tedy musí mít dost kapitálu sama o sobě. Má-li ale pojišťovna jen pobočky, stačí, když požadavky splní v rámci skupiny. Takový krok chystá například Aviva, jejíž česká dcera spadne přímo pod centrálu v Irsku.
Pojišťovny, které požadavkům nebudou schopny dostát, zřejmě budou na prodej a skončí jako majetek kapitálově vybavenější konkurence. „Čekáme, že v následujících letech k podobným obchodům především u menších pojišťoven bude docházet,“ řekl Jiří Fialka z poradenské společnosti Deloitte.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.