« Zpět

České pojišťovně nahlásili klienti v loňské sezóně z Chorvatska téměř 300 pojistných událostí

| 17. června 2011 - 11:19 | Zprávy | Neživotní pojištění

Do Chorvatska každým rokem vycestuje téměř 700 tisíc českých turistů. Převážná většina z nich se věnuje koupání nebo nejrůznějším sportům, což je však často spojeno s rizikem úrazů. Statistiky České pojišťovny říkají, že Češi jsou v Chorvatsku opatrní a tak zde dochází naštěstí především k lehčím poraněním. Výjimkou však nejsou ani ty víceméně kuriózní.

Do Chorvatska každým rokem vycestuje téměř 700 tisíc českých turistů. Převážná většina z nich se věnuje koupání nebo nejrůznějším sportům, což je však často spojeno s rizikem úrazů. Statistiky České pojišťovny říkají, že Češi jsou v Chorvatsku opatrní a tak zde dochází naštěstí především k lehčím poraněním. Výjimkou však nejsou ani ty víceméně kuriózní.
Mezi nejoblíbenější prázdninové destinace českých turistů stále patří Chorvatsko. V loňském roce Český statistický úřad zaznamenal více než 687 tisíc dlouhodobějších (nad 4 přenocování) cest do této lokality, což je o téměř 100 tisíc cest více než do Itálie a dokonce pětkrát více než počet vycestování do další oblíbené země – Španělska. Ani letošní léto nebude, co do výběru dovolenkové destinace, výjimkou, a tak se téměř 700 000 Čechů opět vydá na Jadran.
Čeští turisté, navzdory tomu, že Chorvatsko velmi dobře znají, bohužel často zapomínají, že tamější podmínky jsou od těch domácích odlišné, a svým chováním tak mohou ohrozit nejen sebe, ale i své okolí. „Turisté často zapomínají, že moře není bazén nebo rybník. Nepočítají při svých rekreačních aktivitách s mořskými proudy, nevyzpytatelnými větry a podceňují fakt, že počasí na moři se může během několika minut úplně změnit,“ popisuje Karin Golubić, zástupkyně Chorvatského turistického sdružení své dlouholeté zkušenosti a dodává: „I při túrách do hor se často opomíjí fakt, že chorvatské hory nejsou Krkonoše, nenajdete tam prameny a potoky s pitnou vodou, chybí lesy, kde se můžete schovat před sluncem a teplota je vyšší. Během dvou hodin je člověk ve 38stupňovém vedru úplně vyčerpán a hrozí mu zdravotní kolaps.“

Dovolenou bez komplikací si rád dopřeje každý. Ne vždy se to však podaří. Pro ty nepříjemné situace je tu cestovní pojištění a pomoc asistenční služby ČP. V loňské sezoně ji jen v Chorvatsku využily téměř tři stovky lidí. Z celkových 281 případů se jich většina (209 případů) stala v průběhu prázdninových měsíců července a srpna. Čtvrtina pojistných událostí přitom připadala přímo na úrazy. „Během loňského léta jsme řešili celkem 70 případů úrazů v Chorvatsku. Většinou se naštěstí jednalo o menší úrazy, jako jsou řezné a tržné rány, odřeniny a zhmožděniny, v 18 případech však bohužel klienti skončili na chirurgii se zlomeninami,“ upřesňuje David Tunkr, ředitel Odboru majetkového pojištění České pojišťovny.

U dětí naštěstí převažovala lehčí poranění vyžadující pouze ambulantní ošetření. Na dovolenou u Jaderského moře ale nebude mít nešťastnější vzpomínky chlapec, jehož pokousal pes v obličejových partiích. Dospělým klientům se nevyhýbaly vážnější úrazy, z nichž některé vyžadovaly vícedenní hospitalizaci nebo dokonce transport do České republiky. Kromě zlomenin šlo o podvrtnuté klouby dolních končetin nebo zranění z dopravních nehod. „Setkali jsme se také s případem zaseknuté rybí kosti v krku, což je událost, kterou v zahraničí obvykle běžně neřešíme. V tomto případě vše dopadlo dobře a pojištění léčebných výloh splnilo přesně svůj účel,“ dodává David Tunkr.

V Chorvatsku bývá v rámci ambulantních ošetření akceptováno i běžné zdravotní pojištění. Pokud není úhrada ze zdravotního pojištění možná, požadují lékaři velmi často při ambulantních ošetřeních úhradu v hotovosti. Dle statistik České pojišťovny se průměrné náklady pohybují okolo 1 000 Kč. Pokud se v zahraničí něco přihodí, lidé by vždy měli kontaktovat asistenční službu pojišťovny. „Nejčastěji nás lidé z Chorvatska vloni kontaktovali s prosbou o doporučení nejbližšího zdravotnického zařízení a se zájmem o podání informací, jak řešit pojistné události a zpětné vyúčtování nákladů,“ uzavírá David Tunkr.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.