« Zpět

Česká pojišťovna zlepšuje výkonnost a potvrzuje finanční sílu i v období pokračující ekonomické krize

| 15. srpna 2012 - 10:00 | Zprávy | Neživotní pojištění

V turbulentním období celosvětové ekonomické nejistoty a volatility finančních trhů potvrdily výsledky České pojišťovny (dále jen ČP) za první pololetí letošního roku její kapitálovou sílu a finanční stabilitu. ČP si dokázala udržet ziskovost i na značně erodujícím českém pojistném trhu a dále posiluje svou pozici v nejatraktivnějších tržních segmentech, tj. v oblasti pojištění motorových vozidel a běžně placeného životního pojištění. Zůstává tak i nadále největší a nejsilnější tuzemskou pojišťovnou.


Kapitálová síla a finanční stabilita ČP
Bilanční suma ČP byla i přes pokračující ekonomickou krizi stabilní a v prvním pololetí roku 2012 dosáhla dle mezinárodních účetních standardů (dále jen IFRS) hodnoty téměř 117 miliard korun. Vlastní kapitál ČP k 30. 6. 2012 činil 18,3 miliardy korun. „Jsme nejlépe kapitalizovaná pojišťovna na trhu. Naše kapitalizace je téměř dvakrát vyšší než u nejbližší konkurenční pojišťovny a dokonce téměř čtyřikrát vyšší než předepisuje regulátor ČNB. Můžeme tak našim klientům poskytnout dostatečnou záruku, že jsme za každých podmínek schopni dostát všem svým závazkům, a to i v případě rozsáhlých přírodních kalamit,” říká generální ředitel ČP Pavel Řehák. Důkazem mimořádně stabilní pozice ČP pak je i navýšení jejího samostatného ratingu agenturou Standard & Poor’s na jaře letošního roku ze stupně BBB+ na současnou úroveň A-.
ČP si drží ziskovost i na erodujícím pojistném trhu
Na trhu pojištění motorových vozidel panuje dlouhodobá cenová válka. V průběhu posledních tří let klesly ceny na novém obchodu povinného ručení o jednu třetinu, což potvrzují i data České kanceláře pojistitelů. Děje se to navíc v situaci, kdy opačný trend vykazují náklady na pojistná plnění. Hlavní negativní proměnnou vývoje škod v povinném ručení jsou škody na zdraví, které meziročně rostou a dosahují nyní téměř 35 % objemu všech škod likvidovaných v rámci pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla (v roce 2000 to přitom bylo jen 20 %).
 „Navzdory všem nepříznivým tržním faktorům dlouhodobě prokazujeme schopnost udržet si stabilní profitabilitu. Díky naší selektivní strategii a realizovaným rozsáhlým úsporám na provozní efektivnosti je technický (provozní) výsledek ČP za prvních šest měsíců roku 2012 v meziročním srovnání stabilní,“ uvádí Pavel Řehák. Zisk ČP po zdanění, jak vyplývá z nekonsolidovaných výsledků společnosti dle IFRS, činil v prvním pololetí letošního roku 2 miliardy korun proti 2,9 miliardám korun ve srovnatelném období roku 2011. Celkový úplný výsledek (tj. včetně nerealizovaných přecenění cenných papírů ve vlastním kapitálu) však meziročně vzrostl o 41 % na 3,8 miliardy korun (v roce 2011 to bylo 2,7 miliardy korun). 
ČP posiluje svou pozici a inovuje trh
Celkové předepsané pojistné ČP dosáhlo v prvním pololetí roku 2012 výše 16,4 miliardy korun dle IFRS a meziročně se tak stabilizuje. V oblasti neživotního pojištění činilo předepsané pojistné 10,2 miliardy korun, v životním pojištění pak 6,2 miliardy korun. „Naše celkové předepsané pojistné sice meziročně kleslo, avšak jen o dvě procenta, zatímco ještě před rokem to bylo procent šest. Předepsané pojistné neživotního pojištění bylo meziročně nižší o 3,4 % (loni o 6,4 %), životní pojištění je pak již prakticky stabilní (loni meziročně nižší o 5,5 %). K největšímu nárůstu předepsaného pojistného došlo v pojištění podnikatelů, a to jak v oblasti malých, tak i velkých rizik,“ komentuje pololetní výsledky Pavel Řehák.
ČP dále posiluje svou pozici v nejatraktivnějších tržních segmentech. Její tržní podíl (v ks smluv) na novém obchodě v povinném ručení vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku v meziročním srovnání o 2,3 procentního bodu. V oblasti běžně placeného životního pojištění pak ČP prodala v prvním pololetí roku 2012 o 7,7 % pojistek více než ve srovnatelném období loňského roku.
Česká pojišťovna je nejen největší tuzemskou pojišťovnou, ale zároveň také inovátorem domácího pojistného trhu. V květnu 2012 uvedla na trh zcela nový koncept pojištění majetku občanů včetně nové verze aplikace Pojišťovna pro tzv. chytré telefony. Tato mobilní aplikace zásadně zjednodušuje a zrychluje proces nahlášení pojistné události, což klienti ocenili již v červenci při řešení škod z bouřkové činnosti.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.