« Zpět

Česká pojišťovna v loňském roce odhalila pojistné podvody za 278 milionů korun

| 18. ledna 2011 - 10:59 | Zprávy | Neživotní pojištění

Česká pojišťovna v roce 2010 odhalila 680 případů pojistných podvodů za celkem 278 milionů korun, což bylo o 16 % více než v roce 2009, kdy detektivové ČP zachránili na pojistných plněních částku 239,5 milionu korun. Většina pojistných podvodů je stále páchána jednotlivci – jde o tzv. oportunistickou podvodnou činnost. Minoritní část pojistných podvodů jde na účet organizovaných skupin. Jejich jednání má však mnohem větší finanční dopad.

Česká pojišťovna v roce 2010 odhalila 680 případů pojistných podvodů za celkem 278 milionů korun, což bylo o 16 % více než v roce 2009, kdy detektivové ČP zachránili na pojistných plněních částku 239,5 milionu korun. Většina pojistných podvodů je stále páchána jednotlivci – jde o tzv. oportunistickou podvodnou činnost. Minoritní část pojistných podvodů jde na účet organizovaných skupin. Jejich jednání má však mnohem větší finanční dopad.
„Také v loňském roce platilo, že nejčastěji se pokoušejí lidé podvádět v oblasti pojištění motorových vozidel. Převládaly fingované dopravní nehody, u kterých byly jak nehodový děj, tak i následné údajné poškození vozidel zcela smyšlené. Výjimkou nebyly ani fingované krádeže, kdy majitel automobil prodal nejčastěji v zahraničí a následně pak nahlásil jeho odcizení,“ říká Ludvík Bohman, vrchní ředitel Úseku vnitřních věcí České pojišťovny a dodává: „Pojistné podvody se nám daří odhalovat stále efektivněji, a to díky dlouhodobé systematické práci týmu zkušených detektivů a analytiků a pravidelným investicím do technického a softwarového vybavení.“

Mezi tradičně nejproblematičtější území patřila Praha a dále kraje Středočeský, Jihočeský a Moravskoslezský. Největší meziroční nárůst počtu pojistných podvodů eviduje Česká pojišťovna v kraji Vysočina, nejmenší snaha o podvody se naopak podle šetření České pojišťovny vyskytuje dlouhodobě ve Zlínském kraji.
Ve větší míře než kdy dříve se loni detektivové České pojišťovny setkávali s případy, kdy se k podvodu uchýlili i jinak bezúhonní lidé kvůli svým finančním problémům a neoprávněně nárokovali úhrady i za pouhých několik tisíc korun. „Celá pojistná událost nemusela být nutně podvodem. Nějaká škoda obvykle opravdu vznikla, ale lidé se snažili o její navýšení,“ uvádí Ludvík Bohman.
Jako příklad uvádíme čtyři příběhy, které odhalili detektivové České pojišťovny:
Vykutálený cyklista ohlásil České pojišťovně, že jel na kole, když tu mu náhle vstoupil do jízdní dráhy chodec, kterého lehce zachytil, řidítkem mu roztrhl koženou bundu a rozbil náramkové hodinky značky Longines v ceně 42 000 Kč. Poté údajně pokračoval v nekontrolovatelné jízdě a v náklonu se nedokázal vyhnout zaparkovanému osobnímu automobilu Škoda Octavia. Došlo prý ke střetu a poškození jízdního kola, levých předních dveří, skla a střechy vozu. Šetřením vyšlo najevo, že všichni účastníci této fingované nehody jsou členy organizované skupiny pachatelů pojistných podvodů. Nadto bylo dále zjištěno, že předcházejícím majitelem poškozené škodovky byl zmiňovaný klient – cyklista.
Cestou na Slapy měl mít řidič luxusního offroadu kolizi s hejnem koroptví, které mu údajně náhle vletěly do jízdní dráhy. Klient při hlášení pojistné události uvedl, že během nehody byla poškozena nejen přední část auta a čelní sklo, ale že zároveň došlo také k vyjetí vozidla mimo vozovku a následnému střetu s lesním porostem. Nehoda tedy sice byla České pojišťovně nahlášena, avšak k vyplacení pojistného plnění nikdy nedošlo. Pojistnou událost s přívlastkem „podezřelá“ totiž začali prošetřovat detektivové ČP, kteří zjistili, že poškození terénního vozidla v daném místě, tímto způsobem a v tomto rozsahu nemohlo v žádném případě vzniknout, což potvrdil i přizvaný soudní znalec.
Vloupání do bytu nahlásil České pojišťovně jistý fanda audio techniky. Tvrdil, že mu mělo být, mimo jiných věcí, odcizeno také jízdní kolo a audio sestava. Provedeným šetřením však bylo zjištěno, že pojištěný předložil při likvidaci škody falešné nákupní doklady. Při ověřování pravosti účtenky u společnosti, která ji měla vystavit, vyplynulo, že se jedná o zesilovače, které měl v té době pojištěný u této společnosti v opravě. Zajímavostí je, že k dnešnímu dni jsou zesilovače stále uloženy ve skladu a pojištěný se i přes urgence nemá k jejich vyzvednutí.
Klient České pojišťovně ohlásil, že mu bylo na Slovensku odcizeno osobní motorové vozidlo značky Mercedes. Z výsledků šetření detektivů však vyplynulo, že dotyčný automobil byl vyroben pro Austrálii, kde je také provozován a zaregistrován a má tedy i pravostranné řízení. Závěry vyšetřování jasně prokázaly, že pod daným VIN kódem bylo v České republice zlegalizováno jiné vozidlo, a to jak výbavou, tak i druhem karoserie.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.