« Zpět

Česká pojišťovna odhalila v prvním čtvrtletí letošního roku pojistné podvody za 132 milionů korun (meziročně + 10 procent)

| 19. dubna 2013 - 10:38 | Zprávy | Neživotní pojištění

Za první tři měsíce letošního roku odhalili detektivové České pojišťovny pojistné podvody, jejichž souhrnná výše dosahuje 132 milionů korun. V meziročním srovnání jde o 10% nárůst. Nejvíce se zatím letos lidé pokoušeli podvádět v Praze a dále ve Středočeském a Jihočeském kraji. Nejméně se v prvním čtvrtletí podle šetření České pojišťovny podvádělo ve Zlínském a Jihomoravském kraji.

 

„Také v prvním čtvrtletí letošního roku jsme prošetřovali tisíce podezřelých pojistných událostí,“ říká Ludvík Bohman, vrchní ředitel Úseku vnitřních věcí České pojišťovny a dodává: „V rovné polovině krajů jsme sice zaznamenali pokles odhalené podvodné činnosti, ten byl však bohužel více než kompenzován nárůsty  v ostatních krajích České republiky. Tradičně nejhorší byla v prvním čtvrtletí Praha, oproti loňsku si pak znatelně pohoršily také kraje Jihočeský a Ústecký.“ 
 
 
Jeden příklad za všechny – účelově založený požár penzionu
Delší dobu neobývaný penzion měl zničit požár, ke kterému došlo v důsledku výbuchu propanbutanové lahve. Celý případ se pracovníkům České pojišťovny  zdál od samého počátku podezřelý. „Jakoby náhodou“ byla totiž nemovitost pojištěna necelé tři měsíce před vznikem škody a objekt byl navíc o šest milionů korun přepojištěn. Ke slovu tedy přišli detektivové České pojišťovny, kteří začali prošetřovat možnost účelového jednání ze strany pojištěného. V rámci šetření se ve spolupráci s policií podařilo zjistit, že vznik této mimořádné události byl velmi pravděpodobně způsobem otevřeným lahvovým ventilem a netěsným připojením regulátoru tlaku k ventilu v místě nedotažené převlečné matice. Z šetření rovněž vyplynulo, že iniciátorem výbuchu byl zapnutý elektrický vařič, který se opět „jakoby náhodou“ nacházel nedaleko propanbutanové lahve. Na základě těchto i dalších zjištění bylo následně „poškozenému“ sděleno obvinění ze spáchání trestného činu pokusu o pojistný podvod.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.