« Zpět

Česká pojišťovna do letošního října odhalila podvody za více než čtvrt miliardy

| 15. listopadu 2010 - 11:12 | Zprávy | Neživotní pojištění

Za prvních devět měsíců letošního roku odhalila Česká pojišťovna pojistné podvody za 253 milionů korun a v této souvislosti odhalila celkem 547 případů podvodů. Celkově však prošetřila téměř trojnásobné množství podezřelých pojistných událostí. Mezi tradičně nejproblematičtější území patří Praha a kraje Středočeský, Jihočeský a Moravskoslezský. Nejmenší snaha o podvody se naopak podle šetření České pojišťovny vyskytuje dlouhodobě ve Zlínském a letos také v Olomouckém kraji.

Za prvních devět měsíců letošního roku odhalila Česká pojišťovna pojistné podvody za 253 milionů korun a v této souvislosti odhalila celkem 547 případů podvodů. Celkově však prošetřila téměř trojnásobné množství podezřelých pojistných událostí. Mezi tradičně nejproblematičtější území patří Praha a kraje Středočeský, Jihočeský a Moravskoslezský. Nejmenší snaha o podvody se naopak podle šetření České pojišťovny vyskytuje dlouhodobě ve Zlínském a letos také v Olomouckém kraji.
I v prvních třech čtvrtletích letošního roku se drtivá většina případů pojistných podvodů týkala majetkového pojištění, přičemž stále převažují události z pojištění motorových vozidel. Vyšší čísla za poslední čtvrtletí v Libereckém a Ústeckém kraji pak mají na svědomí i živelní kalamity.
Jen v období od 2. do 3. kvartálu přibylo 192 odhalených případů v hodnotě přes 70 milionů korun. Od července do října řešili detektivové ČP nejvíce pojistných podvodů v Praze (prověřili 97 případů za téměř 34 milionů korun a prokázali podvodné jednání u 62 případů za 22 milionů korun). Pozoruhodný byl vývoj v Královéhradeckém kraji, kde za sledované tříměsíční období byly prokázány případy za více než 8 milionů korun, zatímco obvykle se v tomto regionu řeší trestné činy v hodnotě statisíců.
Tentokrát se ve statistikách objevily kromě majetkových deliktů také podvody z úrazového pojištění. Například klient z Prahy nahlásil České pojišťovně úraz, který se mu stal při kopané – při hře po úderu do nohy údajně došlo k naštípnutí patní kosti. Amatérskému fotbalistovi tak bylo v souladu s jeho pojistnou smlouvou vyplaceno za úraz téměř 80 tisíc Kč. Šetřením detektivů České pojišťovny však bylo zjištěno, že se pojištěný v do­bě, kdy měla probíhat intenzivní léčba zranění, zúčastnil přeborových utkání v kopané a v jednom ze zápasů dokonce dal gól. Z kontroly re­vizního lékaře pak vyplynulo, že patní kost hráče je naprosto bez traumatologických změn. Pojištěný musel vrátit pojistné plnění a další dohru bude mít celá záležitost ještě u soudu. Mezi nejčastější úrazy, které se klientům nikdy nestaly, a přesto je nahlásili, jsou zhmožděniny měkkých tkání, podvrtnutí kotníků, nebo kolen a také spáleniny.
Mezi největší podvody posledního čtvrtletí patřila událost po požáru jedné z výrobních hal na východě republiky. Klient nárokoval proplatit odvoz sutin a jejich uložení na skládku, jejich objem potvrdil znalecký posudek. Protože bylo detektivům České pojišťovny podezřelé množství sutin, které z požáru vznikly, nechali znalecký posudek prověřit. Zjistili, že byl účelově navýšen a klient se snažil díky němu navýšit pojistné plnění o 4,5 milionu ko­run.
Druhým podvodem byl plzeňský případ firmy, jejímž majitelem byl vášnivý akvarista. Při doplňování vody do akvária praskl vodovodní ventil, voda „zalila“ vzácné, ručně tkané koberce v místě, kde stálo akvárium a v další místnosti v patře pod ní, a zcela je zničila. Škoda na těchto kobercích byla vyčíslena na neuvěřitelných 2,7 milionu korun. Šetřením detektivů na finančním úřadu se však zjistilo, že v majetku firmy žádné takové koberce nebyly a soudní znalec potvrdil, že by to ani z účetních důvodů nebylo povoleno, protože koberce v takové hodnotě jsou již uměleckými díly a nevztahuje se na ně ani běžné podnikatelské pojištění.
Mercedes za výhodnou cenu si přivezl motorista z Ostravska. Měl sice poškozený bok a část podvozku, ale řekl si, že dobře zinscenovaná nehoda to vše spraví. A tak si mezi kamarády našel majitele staršího Fordu, který by mohl být druhým účastníkem, tedy viníkem fiktivní nehody a škoda by se pak uhradila z jeho povinného ručení. Nehoda byla České pojišťovně sice nahlášena, avšak k vyplacení náhrady nedošlo. Nehodu s přívlastkem „podezřelá“ začali prošetřovat detektivové ČP, kteří zjistili, že poškození mercedesu v tomto rozsahu nemohlo vzniknout v daném místě a způsobem uvedeným ve spisu, tedy střetem s Fordem. Technickou nepřijatelnost potvrdil jak znalecký posudek, tak i systém Virtual Crash.
Právě program Virtual Crash, který funguje v České pojišťovně a je jediný svého druhu v České republice, je výrazným pomocníkem při odhalování podvodů týkajících se motorových vozidel. Schází se v něm vysoké množství vlastních dat o nehodě, jež jsou zkombinována se speciálním softwarem. Výsledkem je přesná analýza průběhu dopravní nehody. Na základě šetření podle metody Virtual Crash se vysoké procento účastníků sporných případů přiznalo, že k havárii buď v daném místě a okamžiku vůbec nedošlo nebo se havárie stala jinak, než pojišťovně popisovali. Naopak jiné nehody, které na první pohled vypadaly velice nevěrohodně, dokázal program „rozklíčovat“ a potvrdit výpověď účastníků.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.