« Zpět

Češi stále podceňují cestovní pojištění

| 3. srpna 2010 - 11:58 | Zprávy | Neživotní pojištění

Při cestách do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Objednat si je můžete i přes SMS zprávu. Tuto možnost však nabízejí jen některé pojišťovny. Stále hodně lidí při svých cestách do zahraničí podceňuje cestovní pojištění. 

Při cestách do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Objednat si je můžete i přes SMS zprávu. Tuto možnost však nabízejí jen některé pojišťovny.
Stále hodně lidí při svých cestách do zahraničí podceňuje cestovní pojištění. Doporučení pojišťoven berou na lehkou váhu, říkají si, že když se jim nestane nic doma, proč by se jim něco mělo stát v zahraničí. Z omylu je zpravidla vyvedou až vysoké účty za lékařskou péči, které musí po návratu splácet. Cestovní pojištění může krýt řadu rizik, jež vás mohou v zahraničí potkat. Nejjednodušší verze zahrnuje zpravidla léčebné výlohy a asistenční služby, pouze některé pojišťovny do základních rizik řadí i pojištění úrazu a odpovědnosti.
Kdo se chce zabezpečit i proti dalším rizikům, může si koupit k základní pojistce připojištění. Mezi ně patří připojištění úrazu, ztráty či zpoždění zavazadel, pojištění odpovědnosti a stornopoplatků. Než však připojištění uzavřete, zjistěte si, zda některá už nejsou dostatečně zahrnutá i v jiné osobní či rodinné pojistce.
Odjíždíte do zahraničí? Zařiďte si CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ on-line za 5 minut ZDE
1. Pojištění léčebných výloh Pokud se vám přihodí zdravotní komplikace v některé ze zemí Evropské unie, máte nárok při prokázání se Evropským průkazem zdravotního pojištěnce na bezplatnou zdravotní péči, ale jen do stejné výše jako občané daného státu, což ve svém důsledku znamená, že bez dodatečného cestovního pojištění budete téměř jistě platit spoluúčast. Nejzákladnější cestovní pojištění pomáhá zpravidla nést náklady spojené s léčebnými výlohami při onemocnění nebo úrazu. Patří sem nezbytné lékařské ošetření, léčba, léky či transport, stejně jako převoz nemocného či zemřelého až do Česka, případně i asistenční služba. Za nadstandardní služby je však třeba si připlatit nebo vybrat pojistku, která už je zahrnuje.
Minimální limity, které byste u cestovního pojištění měli mít, se pohybují nad milion korun pro léčebné výlohy pro cestu v Evropě, při cestách do vzdálenějších destinací je ale lépe mít limit dva miliony, i banální onemocnění vás tam totiž může přijít docela draho. Mezi extrémně drahé destinace z hlediska léčebných nákladů a transportu patří Spojené státy, Dominikánská republika nebo Singapur.
2. Úrazové pojištění Z úrazového pojištění vyplácí pojišťovna odškodné podle typu úrazu i pojistné plnění u trvalých následků či smrti. Pojišťovny si však kladou podmínky, na co se pojistka vztahuje a které rizikové aktivity vylučuje. Pokud budete lézt po skalách či létat na rogalu, budete muset uzavřít speciální pojištění.
3. Pojištění odpovědnosti Pojištění odpovědnosti, z nějž pojišťovna uhradí škody na zdraví či majetku způsobené někomu dalšímu třeba při sportovních aktivitách nebo v hotelu, je často již součástí pojistky domácnosti. Zkontrolujte si však limity pojistného plnění a zda se pojistka vztahuje i na škody způsobené v zahraničí. Dejte si pozor na procentuální spoluúčast, ta by se u vysokých částek nemusela vyplatit.
4. Pojištění ztráty či zpoždění zavazadel Pojištění zavazadel se asi nejvíce vyplatí těm, kteří cestují letecky, protože kryje i riziko zpoždění zavazadel, jež se přece jenom tu a tam vyskytne. Nepříjemné je to zvláště při cestě na dovolenou. Z pojistky vám tak budou hrazeny náklady na pořízení nezbytně nutných věcí do doby, než dorazí vaše zavazadla nebo vám bude vyplacena odpovídající suma za ztracené kufry.
5. Pojištění stornopoplatků Jestliže třeba z důvodu nemoci neodcestujete na zájezd, přijdete o peníze, které jste za něj zaplatili. Zde vám může pomoci pojištění storna zájezdu. Ale ani v případě, že je máte, nepokryje tato pojistka zdaleka celou ztrátu, kterou neodcestováním utrpíte. Obsahuje navíc řadu výluk, jež jsou často jiné než přímo u cestovního pojištění.
6. Pojištění prostřednictvím SMS zpráv Že je možné sjednat pojištění prostřednictvím internetu, už asi jen málokoho překvapí, ale o sjednání pojistky zasláním SMS stále ví málokdo. Tato možnost ostatně neexistuje dlouho a zdaleka ji nenabízejí všechny pojišťovny. Přitom funguje jednoduše. SMS lze poslat z mobilního telefonu jakéhokoli operátora, ale vždy z území Česka. Na speciální číslo pojišťovny pošlete SMS s informacemi o počtu dnů, termínu začátku a konce pojištění, rodné číslo, jméno a adresu. Pokud jsou všechny údaje v SMS objednávce správné, obdržíte obratem potvrzující zprávu. Zbývá už jen zaplatit, aby pojistka začala platit. Nejjednodušší to je u České podnikatelské pojišťovny a pojišťovny UNIQA - pojistné za vás zaplatí mobilní operátor, kterému vy částku uhradíte v rámci měsíční platby za telefon.
FAKTA Na co si dát pozor
Týdenní základní cestovní pojistka pro cesty po Evropě vás přijde od 200 Kč výše. Při srovnávání nabídek pojišťoven neporovnávejte pouze denní sazby pojistného, ale sledujte i výši pojistných limitů a rozsah pojištěných rizik. Snaha ušetřit pár korun na denním pojistném se nemusí vyplatit.
Pokud se uklidňujete tím, že máte cestovní pojištění sjednané v rámci platební karty, seznamte se s pojistnými limity a výlukami této pojistky - mívá totiž nižší limity i specifické výluky.
Náklady za léčení infarktu nebo mozkové příhody se pohybují v řádech stovek tisíc korun, s nákladnou leteckou repatriací se často dostávají nad milion. Cena ošetření se liší podle země. Třeba den hospitalizace ve Francii přijde na 1 300, v Rakousku na 600 eur.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.