« Zpět

Češi šetří na pojištění vozidel

| 16. března 2010 - 10:47 | Zprávy | Neživotní pojištění

První pojistkou, na kterou lidé sáhnou v případě, když mají hlouběji do kapsy, je jednoznačně havarijní pojištění. Pojišťovny se o tom plně přesvědčily již v loňském roce. Rušení havarijních pojistek ale v uplynulém roce neustalo, pokračuje i letos. Vyplývá to z vyjádření zástupců pojišťoven.

Na pokles prodeje aut a zhoršující se finanční situaci domácností nejvíce doplácí havarijní pojistky

„Stačí se jen podívat na pokračující pokles prodejů nových vozidel. A to se samozřejmě vždy projeví i na menším zájmu o havarijní pojištění,“ uvedl Václav Bálek, tiskový mluvčí České pojišťovny.
Za letošní leden a únor bylo v Česku prodáno jen 23 394 nových osobních a lehkých užitkových vozidel. To je o 7,3 procenta méně než v prvních dvou měsících loňského roku. A jsou to právě nová vozidla, která ve statistikách havarijního pojištění figurují nejvíce. Respektive čím starší jsou motorová vozidla, tím méně mají lidé tendenci havarijní pojistky uzavřít.
Pokles zájmu o havarijní pojistky ale není způsoben jen slabými prodeji nových aut. Velký díl na tom má také ekonomická krize. „Havarijní pojištění je na rozdíl od povinného ručení dobrovolné a záleží pouze na motoristovi, zda si tuto pojistku sjedná. Kvůli zhoršujícím se rodinným financím přitom přibývá lidí, kteří se rozhodnou toto pojištění už dále neplatit a tím ušetřit,“ upozornil také Marek Vích, tiskový mluvčí pojišťovny Kooperativa.
Povinné ručení si pořiďte jednoduše - on-line
Výjimečné podle něj nejsou ani případy, kdy motoristé havarijní pojistku ještě úplně nezruší, ale změní si parametry smlouvy. „Buď si lidé navyšují spoluúčast nebo snižují množství rizik, které pojistka pokrývá. V obou případech dosáhnou nižšího pojistného, tedy ceny pojistky,“ dodal Vích.
Zástupci pojišťoven ale současně upozorňují, že šetření na havarijních pojistkách se nemusí vyplatit. „Před unáhleným rušením pojistných smluv jako jedním z úsporných řešení v době tíživé finanční situace musíme varovat. Pojištění nelze srovnávat s žádným spotřebním výdajem, chrání klienty i jejich blízké proti nečekaným rizikům, jež mohou zásadně zkomplikovat život. Rušení pojistných smluv je nejméně vhodné řešení k dosažení finanční stability, vždy je lepší hledat jiné možné alternativy,“ uvedl již dříve Tomáš Síkora, výkonný ředitel České asociace pojišťoven. Při krádeži auta mají nepojištění motoristé smůlu Zrušením havarijního pojištění mohou řidiči ušetřit nezanedbatelné částky v řádu tisíců až desetitisíců ročně. Současně ale mohou prodělat o mnoho více. „Hovořit o nadbytečnosti havarijního pojištění není příliš korektní. Toto pojištění je sice dobrovolné, co ale budou motoristé dělat, když jim automobil například někdo ukradne? Bez havarijní pojistky nedostanou od pojišťovny ani korunu,“ upozornila Renata Svobodová, tisková mluvčí České podnikatelské pojišťovny.
„U havarijního pojištění musejí mít motoristé stále na paměti, že pojistka kryje rizika těch škod, které si majitelé automobilů neúmyslně způsobí na svých vozech sami. Vedle toho se havarijní pojištění vztahuje i na riziko krádeže vozidla, jeho poškození živelní událostí a v neposlední řadě také řádění vandalů,“ dodala Svobodová.
S ohledem na skutečnost, že platební insolvence domácností letos jenom poroste, pojišťovny ani příliš nepředpokládají, že se situace v havarijním pojištění v brzké době zlepší.
Pojištění aut Havarijní pojistky netáhnou
Při hledání finančních rezerv se domácnosti snaží ušetřit také na pojištění. Nejvíce je to patrné na havarijních pojistkách, které zaznamenaly pokles již v uplynulém roce. Tento trend pokračuje i letos. Je to dáno negativními dopady ekonomické krize na peněženky lidí a neustálým poklesem prodejů nových vozidel. Za první dva měsíce letošního roku se prodalo o 7,3 procenta méně nových vozidel (osobní a lehká užitková auta) než v lednu a únoru 2009. A právě nová vozidla jsou havarijně pojišťována nejvíce.
Pořiďte si havarijní pojištění on-line
Proč lidé mají tendenci rušit havarijní pojištění
1. Havarijní pojištění je na rozdíl od povinného ručení dobrovolné a záleží pouze na motoristovi, zda si tuto pojistku sjedná.
2. Jedná se o nezanedbatelné částky v řádu až tisíců korun měsíčně podle typu a stáří vozu.
3. Zájem o havarijní pojistky mezi klienty klesá se stářím vozu. Nejstarší vozy mají právě lidé, kteří jsou ekonomickou krizí nejvíce ohrožení.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.