« Zpět

Češi se víc bojí rizik, zájem o pojištění roste

| 12. října 2010 - 10:16 | Zprávy | Neživotní pojištění

S dopady hospodářské recese a v podmínkách chudnoucího státu se Češi začali více bát nejrůznějších rizik, od přírodních rozmarů až po to, že někdo z rodiny způsobí někomu velkou škodu a domácí rozpočet to zcela položí. Potvrzují to tuzemské pojišťovny, které zaznamenávají významný růst zájmu klientů o komplexní pojištění. Podle nich k tomu přispívá i to, že pojistky jsou vzhledem k rozsahu krytí pro klienty proti dřívějšku výhodnější.


„Zvýšil se zájem o pojištění osob o 10 až 15 procent proti loňsku. Je zřejmé, že lidé si více uvědomují potřebu zajištění a vlastní odpovědnosti,“ potvrdila Právu Jaroslava Matoušková z OVB.
V časech krize výrazně vzrostl zájem o pojistky, které kryjí komplexní rizika, potvrzují zprostředkovatelé finančních produktů a pojišťovny. Z pomyslného Olympu nejvíce preferovaných typů investic pak podle nich sestupuje stavební spoření.
„U pojištění je patrný odklon od jednotlivých pojistných smluv zajišťujících jen dílčí rizika a od pojištění, které zároveň sloužilo ke spoření, k variabilním pojistkám kryjícím rizika celé rodiny,“ upřesnil analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.
Pojistka domácnosti kryje i přepadení
Rodinné, skupinové rizikové a úrazové pojistky totiž teď poskytují ve srovnání s pojistkami z let minulých vysoké krytí za relativně nízké pojistné.
Například Kooperativa registruje zvýšený zájem o pojistky domů a domácností, jejichž běžnou součástí je i krytí situací, kdy někdo z rodiny způsobí škodu na majetku nebo zdraví někomu jinému. Klasickým příkladem je, když dítě rozbije sousedovi okno. I to může bez potíží krýt pojistka domu, stejně jako situaci, když vás na ulici pod pohrůžkou ublížení na zdraví okradou o peníze a cennosti – a vy na to máte protokol od policie.
Spořicí produkty už tolik netáhnou
Podle pracovníků pojišťoven to jsou přesně ty možnosti, o něž se v současnosti lidé začínají více zajímat a o nichž mnozí donedávna často neměli tušení.
Spíše stagnaci zaznamenalo v poslední době podle finančních zprostředkovatelů penzijní připojištění, byť se neustále mluví o jeho nutnosti jako „pojistky“ na důstojné stáří. Přispěl k tomu i vývoj ve firmách, které ve snaze uspořit tyto zaměstnanecké benefity často škrtají. Příspěvek zaměstnavatelů na penzijní připojištění byl přitom donedávna jedním z hlavních důvodů, proč byl o penzijní připojištění se státní podporou velký zájem.
Penzijní fondy navíc v posledních dvou letech své klienty příliš nenadchly, když jim připisovaly pouze minimální zhodnocení, připomněla ve své nedávné analýze vývoje finančních trhů ČTK.
Na počátku tohoto roku byl také značný zájem o úvěry ze stavebního spoření a o nové spořicí smlouvy v souvislosti se spekulacemi o změně výše státní podpory. Ale poté co se ukázalo, že omezení státní podpory stavebního spoření je téměř jisté, podle zprostředkovatelů a analytiků dochází v posledních měsících na straně klientů spíše k vypovídání již splněných smluv o stavebním spoření, a to ve snaze ochránit úrokové bonusy před zdaněním.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.