« Zpět

ČAP: Levné povinné ručení může vyřadit některé pojišťovny ze hry

| 2. listopadu 2011 - 11:37 | Zprávy | Neživotní pojištění

Podle obchodních výsledků členů České asociace pojišťoven (ČAP) za 3. čtvrtletí došlo k meziročnímu růstu celkového předepsaného pojistného o 1,8 %, v pololetí přitom růst dosahoval 2,6 %. Hlavním důvodem zpomalení tempa růstu je zejména přetrvávající pokles cen pojištění motorových vozidel. 

Podle obchodních výsledků členů České asociace pojišťoven (ČAP) za 3. čtvrtletí došlo k meziročnímu růstu celkového předepsaného pojistného o 1,8 %, v pololetí přitom růst dosahoval 2,6 %. Hlavním důvodem zpomalení tempa růstu je zejména přetrvávající pokles cen pojištění motorových vozidel. Samotný trh neživotního pojištění se kvůli vývoji cen pojištění pro motoristy ocitl v červených číslech.
Předepsané pojistné v oblasti pojištění vozidel pokleslo v průměru o 7 %. Situace je patrná zejména u povinného ručení. Fakt, že při 2,4% nárůstu pojistných smluv došlo k poklesu předepsaného pojistného téměř o 1,5 miliardy Kč, svědčí podle ČAP o přetrvávajícím enormním tlaku na nízkou cenu v konkurenčním boji o zákazníka. „Situace, kdy za posledních šest let došlo ke snížení průměrné ceny povinného ručení zhruba o 15 %, je dlouhodobě neudržitelná,“ komentuje aktuální stav Tomáš Síkora, výkonný ředitel ČAP. „Obávám se, že rostoucí průměrné náklady na škody, zejména škody na zdraví v kontextu s dramatickým snižováním ceny pojistného, mohou vyřadit na trhu některé pojišťovny ze hry.“ Opačný trend je patrný u pojištění podnikatelů, kde předepsané pojistné vzrostlo ve 3. čtvrtletí roku 2011 o téměř 3 %. Nejvýrazněji rostoucím segmentem je i nadále životní pojištění (+5,6 %), počet pojištěných klientů však klesá. Toto pojištění má sjednáno o 200 tisíc klientů méně než v předchozím roce.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.