« Zpět

Bez slev a bonusů klienti na povinné ručení neslyší

| 31. října 2011 - 11:43 | Zprávy | Neživotní pojištění

Získat nové klienty u povinného ručení je pro pojišťovny stále obtížnější. Trh povinného ručení patří mezi nejvíce konkurenční v celém pojišťovnictví, cenový tlak na pojišťovny přitom stále narůstá. Podle České kanceláře pojistitelů (ČKP) si ale pojišťovny už nemohou dovolit nějaké další výraznější zlevňování povinného ručení. 

Získat nové klienty u povinného ručení je pro pojišťovny stále obtížnější. Trh povinného ručení patří mezi nejvíce konkurenční v celém pojišťovnictví, cenový tlak na pojišťovny přitom stále narůstá. Podle České kanceláře pojistitelů (ČKP) si ale pojišťovny už nemohou dovolit nějaké další výraznější zlevňování povinného ručení. Již dnes se pohybují na hranici ziskovosti. Pojišťovny proto hledají jiné cesty, jak získat nové klienty a udržet si ty stávající. Využívají četné bonusy a slevy.
Největších výhod požívají motoristé, kteří jezdí opatrně a nebourají. Právě na ně jsou cíleny všechny kampaně pojišťoven a pro ně jsou určené veškeré bonusy a slevy. A je jich opravdu mnoho, protože pojišťovny dobře vědí, že lidé na atraktivní slevy vždy slyší. Cestou zvýhodňování nejméně rizikových skupin řidičů se přitom vydávají všechny pojišťovny.
Slevy na pojistném přitom nejsou nikterak zanedbatelné, pohybují se v desítkách procent. Příkladem může být Superbonus Dobrého řidiče ČPP pro motoristy, kteří v uplynulých třech letech nezpůsobili žádnou dopravní nehodu. Bonus činí deset až 27 procent. „Tento bonus mohou získat klienti, kteří jsou sice rizikovější z hlediska regionální a věkové segmentace, ale svým řidičským uměním dokazují, že k vyšší nehodovosti nepřispívají,“ vysvětlila Renata Svobodová, tisková mluvčí České podnikatelské pojišťovny (ČPP).
S podobně konstruovaným bonusem se mohou setkat kupříkladu klienti také pojišťovny UNIQA. Ta se rozhodla zase zvýhodnit bezpečné řidiče, kteří jezdili bez nehod poslední dva roky. „Prokážou-li se bonusem za předchozí roky, náleží jim při uzavření pojistné smlouvy do konce roku 2011 dodatečná sleva z pojistného, a to jak u povinného ručení, tak i havarijního pojištění. U povinného ručení činí sleva 20 procenta, u havarijního pojištění se jedná o deset procent,“ uvedla Eva Svobodová, mluvčí pojišťovny UNIQA.
Další možností, kde mohou motoristé získat slevu na povinném ručení, je případ kombinace této pojistky a havarijního pojištění (sleva za propojištěnost). Zde se slevy u obou pojistek pohybují okolo deseti procent.
Pojišťovny pamatují i na řidiče bez zkušeností
Zkrátka nepřijdou ani zcela noví klienti bez historie, kteří dosud nezískali žádný bonus za bezeškodní průběh v systému bonus/malus. Ti mohou například ušetřit tím, že si smlouvu o povinném ručení sjednají po internetu. V takovém případě nabízejí pojišťovny standardně slevu deset až patnáct procent a to všem klientům.
Některé pojišťovny ale u povinného ručení nabízejí speciální slevu přímo pro motoristické nováčky. „Řidičům s historií i bez nabízíme Extrabonus Profi, který činí až 15 procent. Tuto slevu na povinném ručení i havarijním pojištění nabízíme všem, kteří jsou přesvědčeni, že nezpůsobí v průběhu tří let žádnou pojistnou událost. Pokud by se tak přece jen stalo, motorista doplatí pouze rozdíl mezi řádnou cenou a cenou s touto slevou,“ uvedla Renata Svobodová, mluvčí ČPP. Díky Extrabonusu Profi se motoristé rychleji zapojí do systému bonus/malus v povinném ručení. Za normálních okolností by dobří řidiči na 15procentní bonus čekali tři roky (pět procent ročně).
Četné slevy a bonusy u povinného ručení využívají všechny pojišťovny. Dalším lákadlem pro získání nových klientů jsou také i věcné dary za uzavření smlouvy či soutěže o atraktivní ceny. Motoristé tak mohou získat například chytrý mobilní telefon, nebo se zapojit do soutěže a získat nový osobní automobil.
Vedle slev pro konkrétní cílové skupiny se pojišťovny v rámci konkurenčního boje u povinného ručení snaží odlišit také nabídkou bezplatných doplňkových pojistek a rozsahem asistenčních služeb. Motoristé jsou čím dál více zhýčkaní a mnohé asistenční služby vyžadují již jako standardní součást pojištění. „K povinnému ručení i havarijnímu pojištění nabízíme zdarma širokou škálu asistenční služeb. Naši klienti se na nás mohou obrátit třeba i v případech, když jim praskne pneumatika nebo jim dojde během jízdy palivo. My jim obratem zajistíme pomoc,“ uvedla například Vanda Ivanovová, motor product manager z pojišťovny AXA.
V rámci povinného ručení mohou motoristé bezplatně získat například také živelní či úrazové pojištění, pojištění přímého střetu vozidla se zvířetem nebo například poškození kabeláže motoru vozidla zvířetem a řadu dalších. Právě obohacování povinného ručení o rizika, které dříve pokrývaly jen havarijní pojistky, je trendem poslední doby. Krytí nových rizik získají klienti buď zdarma (v ceně povinného ručení) nebo za příplatek jako formu připojištění. Tento model je výhodný pro řidiče, kteří z nejrůznějších důvodů nemají zájem o havarijní pojištění (například kvůli vyššímu stáří vozu). Pojištění některých rizik z tohoto dobrovolného pojištění se jim ale může hodit, a tak si v rámci povinného ručení sjednají příslušné připojištění. Celkově zaplatí podstatně méně, než kdyby měli současně ručení a havarijní pojištění.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.