« Zpět

Bez helmy lyžuje každý druhý Čech, v Británii ji nemají jen dva z deseti

| 13. února 2013 - 13:38 | Zprávy | Neživotní pojištění

Každý druhý Čech hazarduje se svým zdravím, když při lyžování nebo jízdě na snowboardu nenosí přilbu. Pokaždé si ji na hlavu nasadí jen 54 % sjezdařů a snowboardistů. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu ERV pojišťovny, který pro ni připravila společnost NMS.

Zatímco dítě bez přilby na sjezdovce téměř nepotkáte (nenosí ji jen 6 % českých dětí), dospělí jsou nepoučitelní. Bez helmy vyrazí na svah celých 30 % z nás. Dalších 16 % si helmu nasadí jen občas, například na alpských sjezdovkách. „Je to opravdu dost nezodpovědné, když si uvědomíme, že zhruba 40 % úrazů na sjezdovce tvoří poranění hlavy,“ říká ředitel obchodu a marketingu ERV pojišťovny Ondřej Rušikvas a doplňuje: „Lidé by měli myslet rovněž na to, že pokud dojde k úrazu na lyžích v zemi, kde je nošení přilby povinné, má pojišťovna právo zkrátit jim výplatu pojistného. A to je může přijít až na statisíce korun.

ERV pojišťovna proto zjišťovala, jak jsou na tom lyžaři v dalších osmi evropských zemích. Hned za západními hranicemi jsou zodpovědnější. Například v Německu používají pravidelně ochranu hlavy na sjezdovce dvě třetiny dospělých (65 %) a 90 % dětí. O Britech by se dalo říct, že bez lyžařské hemy nedají ani ránu. Spolu s lyžemi si ji nandavají více než tři čtvrtiny z nich (77 %). Podobně jako my jsou na tom ale Dánové, nebo Švédi. V těchto zemích nosí přilbu také něco málo přes polovinu dospělých. V Itálii je to dokonce jen 45 % lidí.

Z průzkumu ERV pojišťovny také vyplynulo, že čtvrtina (26 %) českých dětí vůbec nelyžuje. „Co se týče zimních sportů, více než polovina z nás (52 %) dává přednost sjezdovému lyžování, snowboardu holdují především mladí. Na prkně jezdí 35 % lidí do 25 ti let,“ říká manažer marketingu a komunikace ERV Vlastimil Divoký. Běžky v zimě pravidelně vytahuje 22 % Čechů. Nejvášnivější vyznavači sjezdového lyžováníi jsou seveřané. Lyže upřednostňuje 91 % Švédů a 95 % Dánů. Snowboard a běžky jsou tu překvapivě méně frekventovanou záležitostí.

Češi nejčastěji lyžují doma, ze zahraničních destinací pak dominuje Rakousko, na druhém místě je Itálie a následuje Francie.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.