« Zpět

Aviva ohlásila významný růst zisku i kapitálu

| 10. srpna 2010 - 11:01 | Zprávy | Neživotní pojištění

Pojišťovací skupina Aviva vykázala za první pololetí letošního roku 21procentní nárůst provozního zisku na 1,27 miliardy liber (37,91 miliardy korun). Na bezmála 1 mld. liber vzrostla hodnota čistého kapitálu generovaného v první polovině roku. Ve stejném období loňského roku přitom pojišťovna vykázala provozní zisk 1,05 miliardy liber (31,35 miliardy korun) a čistý kapitál 0,5 mld. liber. Tím se zlepšuje i prognóza na letošní rok, kdy se původní plán skupiny Aviva a odhad čistého kapitálu generovaného v roce 2010 zvýší z 1,3 mld. na 1,5 mld. liber. Vedení firmy také očekává nárůst vyplácených dividend o přibližně šest procent na 9,5 pence (2,84 koruny) na akcii.


„V době, kdy je předvídatelnost cashflow a kapitálová síla zásadní, můžeme díky silnému kapitálu investovat do profitabilního růstu a zvyšovat dividendy,“ říká Andrew Moss, výkonný ředitel skupiny Aviva. Velký důraz je přitom kladen na efektivnost vynaloženého kapitálu. Prodeje v prvním pololetí rostly i přes snížení kapitálových investic z 0,9 mld. liber (1. pololetí v r. 2009) na 0,5 mld. liber v letošním roce.
„Zisky za první pololetí jsou důkazem pokroku, kterého dosáhla Aviva za posledních několik let. Budeme se proto nadále soustředit na péči o naše zákazníky a na uvážlivé investování kapitálu tak, abychom podnikali i v dalších letech se ziskem. I při znalosti současné makro­ekonomické situace a s vědomím možných rizik na finančních trzích se dívám na budoucí vývoj naší společnosti optimisticky, protože skupina Aviva má spoustu profitujících poboček na rostoucích trzích,“ dodává Andrew Moss. Slova výkonného ředitele skupiny Aviva potvrzuje vnitřní míra výnosnosti nového obchodu, která vzrostla na 12 % (oproti 9,5 % stejného období minulého roku). Nejvyšší růst vnitřní míry výnosnosti zaznamenal americký trh (14 %).
V České republice pojišťovací skupina nabízí životní pojištění prostřednictvím společnosti Aviva životní pojišťovna, a.s., která zaznamenala nárůst celkového předepsaného pojistného o 4,2% oproti 1. pololetí roku 2009.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.