« Zpět

Autopojištění

| 13. října 2011 - 10:36 | Zprávy | Neživotní pojištění

moderátorka: Milí posluchači, posloucháte dopolední vysílání Českého rozhlasu 2, je tady pořad Je jaká je a v tuto chvíli je tady rubrika rodinné finance. Hostem je Světlana Ryzková. Přeji hezké dopoledne. 

moderátorka: Milí posluchači, posloucháte dopolední vysílání Českého rozhlasu 2, je tady pořad Je jaká je a v tuto chvíli je tady rubrika rodinné finance. Hostem je Světlana Ryzková. Přeji hezké dopoledne.

Světlana RYZKOVÁ
--------------------
Hezké dopoledne.

moderátorka
--------------------
A tématem je autopojištění. Autopojištění proto, že ceny pojistného klesají a na trhu se tak objevila řada zajímavých novinek. Já bych se jenom zeptala, paní Světlano, proč ceny klesají?

Světlana RYZKOVÁ
--------------------
To má řadu důvodů. Samozřejmě prvním asi nejsilnějším motivem, proč se to pojistné drží, anebo mírně klesá v letošním roce, je to asi o 6 % v průměru, je velká konkurence pojišťoven. Pojišťovny nabízejí jak povinné ručení, tak havarijní pojištění, je na výběr z mnoha pojišťoven, no, a samozřejmě těch řidičů anebo majitelů motorových vozidel tolik nepřibývá, takže ten konkurenční boj vede k tomu, že ty ceny tlačí dolů. Samozřejmě tlačí dolů i majitelé motorových vozidel, protože, jak se ukázalo v řadě průzkumů, ať ty pojišťovny nabízejí, co chtějí, tak pro ty motoristy je vždycky na prvním místě ta cena. Podle ceny pojistného si vybírají pojišťovnu a podle ceny pojistného vlastně volí to, kde se povinně pojistí.

moderátorka
--------------------
Pokud si zahrajeme na prognostiky, můžeme tedy předpokládat, že při poklesu cenu pojištění si sjedná havarijní pojištění více než 18 % řidičů, jako tomu bylo doposud?

Světlana RYZKOVÁ
--------------------
Já bych to chtěla rozlišit. Já jsem teď mluvila o povinném ručení.

moderátorka
--------------------
Ano.

Světlana RYZKOVÁ
--------------------
To havarijní pojištění, to je trošičku něco jiného a kdybysme měli jako prognózovat, jak to s tím povinným ručením bude, tak tady samozřejmě budou dva tlaky, jednak ekonomická situace lidi nutí počítat, takže nebudou ochotni platit víc, než musejí nezbytně, je to pro ně povinnost to povinné ručení, takže si myslím, že ten tlak na snižování cen toho povinného ručení bude trvat a včera jsem zrovna byla na konferenci pojišťovacích makléřů, a tam zazněla slova prezidenta České asociace pojišťoven, pana Sýkory, který říkal, že u některých pojišťoven už je to pojistné na hranici rentability, čili tady je otázka i jestli to ty pojišťovny vlastně to nižší pojistné ustojí, protože samozřejmě nehod přibývá a tak dále, a tak dále. Na druhé straně u toho havarijního pojištění to máte taky pravdu, že ho uzavírá jenom málo řidičů, a já bych řekla, že tam je stejný ekonomický důvod, je to samozřejmě zase o tom, že si platí něco navíc. A ten řidič zvažuje, mám platit, nemám platit, vyplatí se mi to, nevyplatí se mi to, kolik jezdím, kolik bourám, jako může mi to auto někdo odcizit, takže všichni dneska velice počítají a myslím si, že i ta nízká propojištěnost v havarijním pojištění je právě na vrub toho, že lidé počítají každou korunu.

moderátorka
--------------------
Řekněte mi, můžeme to porovnat třeba s okolními státy, pojišťují se kolem nás řidiči více, ať už tedy to povinné, tak to povinné musí být, anebo to havarijní a jaké jsou vlastně ceny těch produktů, které ty pojišťovny nabízejí v okolí?

Světlana RYZKOVÁ
--------------------
Tak to povinné, to je povinné, takže tam se nedá nic dělat, ale je pravda, že třeba ta incidence je v různých státech různá. U nás teďka v posledně době poměrně dost klesá díky osvětě České kanceláři pojistitelů a taky většímu tlaku na to, aby se v podstatě tedy ti řidiči nemohli z toho nějak vyvléknout, protože potom ty škody, které vlastně způsobí ten nepojištěný řidič, nebo neznámý řidič, tak se musí platit z garančního fondu České kanceláře pojistitelů, kam přispívají všechny pojišťovny, no, a samozřejmě všechny ty pojišťovny mají zájem na tom, aby tedy to bylo co nejmenší vlastně tyto škody. Takže to je k tomu. A to havarijní pojištění, si myslím, že ten, i když ta propojištěnost v zahraničí je větší samozřejmě, tak ten trend je v podstatě stejný, lidé šetří všude v Evropě, takže šetří i na tom havarijním pojištění.

moderátorka
--------------------
Doposud to bylo tak, že vlastně vyplatilo se lidem při incidenti, jaká je u nás, uzavírat to havarijní pojištění, anebo ta vlastně naše perspektiva, že třeba té havárii unikneme, byla vlastně výhodnější, než si pořídit havarijní pojištění?

Světlana RYZKOVÁ
--------------------
Víte, co, to záleží na tom, ona vlastně ta škála těch škod je poměrně velká. Já jsem si tady vypsala to, co uvádí Česká asociace pojišťoven u toho havarijního pojištění, oni rozsortírovali ty škody do jednotlivých skupin a podle toho třeba řeknu například nedání přednost v jízdě většinou způsobí průměrnou škodu 50 tisíc koru, nebo například nedodržení bezpečné vzdálenosti 33 tisíc korun, výtluky na silnicích, to prostě dneska je úplně běžná věc, 32 tisíc korun za škodu, nebo vandalismus, zrcátka, známe to všichni, 20 tisíc korun průměrná škoda, ale odcizení vozu 200 tisíc korun průměrná škoda, a co je velice zajímavé a co si myslím, že tedy opravdu těm motoristům zřejmě pomohlo, v minulých letech jsme byli svědky živelných pohrom, které dopadly i na ta auta, známé krupobití v loňském roce, tak tam byla průměrná škoda tady vlastně z těch škod živelných 116 tisíc korun, čili to je hodně. Takže tady vidíte, že ta škála je velká a ten majitel toho motorového vozidla musí zvážit, co tedy mu hrozí, nebo čeho se nejvíc obává a potom dneska má možnost u toho havarijka si nakombinovat. On si může vzít třeba odcizení a živel, pokud chce, nebo si může vzít havárii a živel, nemusí to odcizení, pokud garážované auto, má ho prostě bezpečně zaparkované, jak v zaměstnání, tak doma, tak třeba mu nehrozí tolik to odcizení, takže dá se to různě nakombinovat a dá se to nakombinovat prakticky u všech pojišťoven, jenom prostě jde o to si nad tím sednout a trošku nad tím popřemýšlet, jestli se to vyplatí.

moderátorka
--------------------
Víte, co mi úplně nehraje, že vlastně do rachotu krup, což je v poslední době se to zopakovalo asi třikrát, alespoň nám kroupy auto zdemolovaly hned dvakrát, tak vlastně ty ceny pojištění klesají, platí to i o těchto živelných pohromách, že se ty pojišťovny třeba už pro jistotu raději nesnaží chránit a bránit tím, že to pojištění naopak třeba pro ty živelné pohromady zvednou?

Světlana RYZKOVÁ
--------------------
Samozřejmě, že kdyby se ty kroupy opakovaly, to je úplně stejné, jako jsme tomu byli svědky u povodní, kdyby se to opakovalo příliš často a vyvolávalo by to velký tlak vlastně na to plnění u těch pojišťoven, tak ony by to pojištění zvedly, anebo by udělaly výluky, to je samozřejmé, protože vlastně ta filozofie pojištění, to si málokdo uvědomuje, to je vlastně pojištění proti neočekávaným a nahodilým skutečnostem, které nás tedy připraví o majetek, poškodí nám zdraví a tak dále, čili, když se něco opakuje pravidelně nebo velmi často, tak už to není tak nahodilé a tak neočekávané a samozřejmě ty pojišťovny se tomu potom brání buď těmi výlukami nebo částečnými výlukami anebo tím, že na to určité riziko nastaví teda jiný tarif, to znamená zvednou ceny, lidově řečeno.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.