« Zpět

Auta se dle statistik české pojišťovny kradou nejvíce v březnu a nejméně v srpnu

| 13. března 2014 - 10:14 | Zprávy | Neživotní pojištění

Česká pojišťovna eviduje za loňský rok téměř tisíc případů (980) odcizených vozidel. Nejvíce jich bylo z Prahy a Středočeského kraje, nejméně potom z krajů Plzeňského a Zlínského. Stejně jako v předchozích letech se i vloni kradla hlavně auta evropských značek, zejména pak barvy stříbrné a šedé. Loňské zkušenosti pak rovněž ukazují, že se krádeže stále častěji týkají i majitelů starších automobilů.

Ze statistik České pojišťovny vyplývá, že nejčastěji kradenými vozy byly vloni, stejně jako v roce 2012, automobily značky Škoda (60 % všech případů), což je vzhledem k jejich dominantnímu postavení na tuzemském trhu logické. Následují „již tradičně“ automobily značky Volkswagen (11,3 %) a dále pak Ford (4,2 %), Renault (3,2 %) a Peugeot (3 %). V roce 2013 zaregistrovali pracovníci ČP i krádeže méně obvyklých luxusních značek jako Hummer, Porsche či Maserati.
 
Trendem je nárůst krádeží starších vozidel kvůli náhradním dílům
„V minulosti se zloději zaměřovali spíše na novější vozy. V posledních dvou letech se však začíná objevovat nový trend, kterým je nárůst krádeží starších aut kvůli náhradním dílům. Z téměř tisícovky vloni odcizených vozidel tvoří hned 22 % automobily starší deseti let. Roste také počet případů odcizení pouze částí karoserií nebo prvků bezpečnostní a komfortní výbavy,“ popisuje situaci Pavel Martynek, ředitel úseku pojištění motorových vozidel České pojišťovny.
 
Po autorádiích a navigacích, které před několika lety okupovaly první příčku na pomyslném žebříčku odcizené techniky, se nyní pozornost zlodějů zaměřuje povětšinou na náhradní díly – zejména jde o airbagy, xenonové světlomety, diodová světla pro denní svícení, přední mlhová světla (obvykle kombinovaná se světly s tzv. corner funkcí, tedy „přisvětlováním“ do zatáček), autobaterie či litá kola. Časté jsou však i případy, kdy je vozidlo vykradeno na objednávku tak, že se z něj ztratí i sedadla, kapota, roletka zavazadlového prostoru a jiné vybavení. 
 
Mýtus: havarijní pojištění je drahé a nehodí se pro starší vozy
Mýtus o nevýhodnosti havarijního pojištění pro starší vozy vyvrací Česká pojišťovna nabídkou produktu Havarijní pojištění 6+, které poskytuje kvalitní pojistné krytí za nízkou cenu majitelům vozů starších šesti let. Jedná se o tzv. allriskové havarijní pojištění kryjící škody způsobené živelní událostí, odcizením, vandalismem a samozřejmě havárií.
 
„Víte, že riziko odcizení vozidla kryje nejen havarijní pojištění, ale také povinné ručení?  Česká pojišťovna např. nabízí variantu povinného ručení Premium, která je na trhu unikátní jak množstvím krytých rizik, tak i vysokými pojistnými limity. Pomáhá i v situacích, které byly dříve záležitostí výhradně havarijního pojištění, jako je například odcizení vozu nebo živelní událost.“
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.