« Zpět

Auta jezdí bez povinného pojištění

| 25. ledna 2010 - 11:35 | Zprávy | Neživotní pojištění

Na českých silnicích jezdí téměř 300 tisíc aut, která nemají povinné ručení. Ročně přitom nepojištění řidiči způsobí škody za sta miliony korun. Podle České kanceláře pojistitelů navíc dalších 300 tisíc vozidel nebo i přívěsů mají jejich majitelé nepojištěných v garáži. Všechny tyhle nezodpovědné majitele ale čekají vážné problémy.

Jiří CHUM, moderátor
--------------------

Bohumil ROUB, redaktor
--------------------
Mohl se do nich dostat i pan Pudil, nedávno dostal od České kanceláře pojistitelů výzvu k zaplacení pokuty téměř 7 tisíc korun za to, že neměl čtvrt roku u svého auta povinnou pojistku. Jednalo se ale jen o administrativní chybu, všechny doklady i po letech našel.
Pořiďte si havarijní pojištění on-line zde
Daniel PUDIL, majitel vozidla
--------------------
Určitě bych poradil všem, aby si schovávali veškeré doklady od pojištění vozidla co nejdelší dobu, kdyby se jim stalo taky toto.
Bohumil ROUB, redaktor
--------------------
V republice jsou ale stovky tisíc opravdu nepojištěných vozidel. Jen zhruba šestina z majitelů zatím dostala od ČKP výzvu k zaplacení i deseti tisícových pokut. Půl milionu vlastníků je může čekat velmi brzy, jsou totiž v registru vozidel. Majitelé aut se často spoléhají na to, že se na jejich dluhy zapomene, to ale není pravda. Pojistné stejně budou muset zaplatit.
Pavel JELÍNEK, nezávislý právník
--------------------
Když nezaplatí pojistné podle zákona, je povinen zaplatit několikanásobek, dokonce až pětinásobek řádného pojistného.
Karel HANZELKA, mluvčí ministerstva dopravy
--------------------
Pojištění podléhají veškerá vozidla, která mají registrační značku. Od osobních vozidel přes užitková, nákladní vozidla, tahače, motocykly, autobusy, přívěsy.
Bohumil ROUB, redaktor
--------------------
Nezodpovědní majitelé vozidel zatím zaplatili na sankcích 63 milionů korun. Sta miliony museli uhradit za způsobené škody a další sta miliony po nich ještě bude chtít Česká kancelář pojistitelů. Bohumil Roub, televize Prima.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.