« Zpět

Asistenční služby pro motoristy umí pomoci, ale musíte přesně znát svá práva

| 2. listopadu 2009 - 12:52 | Zprávy | Neživotní pojištění

Asistenční služby jsou často součástí povinného ručení a havarijního pojištění. Motoristům mají pomoci při poruše nebo nehodě vozidla. Musíte však přesně vědět, na co máte nárok, jinak se nedoplatíte. Nabídka asistenčních služeb pro motoristy je na trhu poměrně rozmanitá. Na některé ale dosáhnete jen přes sjednání povinného ručení nebo havarijního pojištění. Kdo tyto služby nabízí a na co si dát pozor před jejich sjednáním?

Asistenční služby jsou často součástí povinného ručení a havarijního pojištění. Motoristům mají pomoci při poruše nebo nehodě vozidla. Musíte však přesně vědět, na co máte nárok, jinak se nedoplatíte.
abídka asistenčních služeb pro motoristy je na trhu poměrně rozmanitá. Na některé ale dosáhnete jen přes sjednání povinného ručení nebo havarijního pojištění. Kdo tyto služby nabízí a na co si dát pozor před jejich sjednáním?
Využití povinného ručení nebo havarijního pojištění s sebou díky poměrně velké konkurenci na trhu přináší i benefit v podobě asistenčních služeb. Ty jsou často poskytovány v základní verzi, ke které je možné připojistit a rozšířit další rizika nebo úkony, které budou kryty.
Dvě strany jedné mince
Na asistenční služby je možné pohlížet ze dvou úhlů. Ten první nabízí pohled na služby zakoupené přímo od společnosti, které asistenční služby přímo poskytují. Druhým pohledem můžeme nazírat na nabídku asistenčních služeb pro motoristy, které získá klient po sjednání povinného ručení nebo havarijního pojištění právě u pojišťovny.
V některých případech pojišťovny nabízejí asistenční služby i ve své režii, častěji ale využívají právě společností, které asistenci motoristům přímo poskytují. V rámci povinného ručení nebo havarijního pojištění ale pojišťovny nezprostředkují všechny možné služby, které lze u těchto společností pořídit. Vybírají pouze určité z nich, které se rozhodnou svým klientům k produktu poskytnout.
Většinou je možné asistenční služby sjednat v několika variantách. Jedna obsahuje základní nabídku a druhá, se širším výběrem služeb, je poskytována jako připojištění. V rámci daného pojištění se limity u asistenčních služeb stanovují buď částkou, do jejíž výše je asistence kryta z pojištění nebo dobou, po kterou je poskytována. Někdy je možné narazit i na kombinaci obojího.
Asistenční služby neposkytují pojišťovny přímo, nýbrž prostřednictvím specializovaných asistenčních společností. Těmi jsou jednak mezinárodní asistenční společnosti jako Coris Assistance, Europ Assistance, Mondial Assistance nebo SOS Assist, tak i tuzemské asistenční společnosti zaměřené přímo na motoristy. Mezi ně patří Global Assistance, Autoklub Bohemia Assistance (ABA), Autoclub Czech Assistance (ACA), RPS Czech nebo Ústřední automotoklub ČR (ÚAMK) známý jako Žlutý anděl. Právě asistenční firmy specializované na motoristy vydávají i vlastní klubové či asistenční karty, které umožňují jejich držitelům čerpat služby přímo od nich.
Než zavoláte na linku asistenční služby, měli byste si připravit informace, které jsou nejčastěji operátory vyžadovány:
vaše jméno resp. jméno pojistníka
číslo pojistné smlouvy
místo a popis nehody nebo události
SPZ vozidla event. jeho typ
telefonní číslo pro zpětný kontakt
Ve svém zájmu je také vhodné se poučit, zda je vaše smluvně sjednaná asistence určena vám nebo výhradně pro poškozeného. Paradoxně se tak můžete dostat do situace, že přivolaná asistenční služba podle smluvních podmínek pojišťovny pomůže poškozenému zdarma, ale pomoc vám si nechá zaplatit. Některé pojišťovny zase podmiňují například odtah vozu až od určité vzdálenosti od trvalého bydliště, typicky od 50 km. Jiné zase nekryjí opravu poruchy vozu ale pouze škody, které vzniknou výhradně ve spojitosti s dopravní nehodou.
Asistenční služby k povinnému ručení navíc často kryjí jen škody, které se týkají povinného ručení. Takový sražený srnec dokáže pořádně zdemolovat vůz a jde o dopravní nehodu, ve vztahu k povinnému ručení se však nic neděje. Proto se vždy informujte, za jakých podmínek máte na tyto služby nárok a do jakých částek jsou kryty. Někdy má pojišťovna také například nasmlouvaný předražený tarif se soukromým dopravcem, který zajišťuje odtah vozu. V takové situaci se vám rozhodně více vyplatí se na odtahu domluvit přímo s ním, bez využití zprostředkování. Problém je, že toto zjistíte až v momentě, kdy pomoc dorazí. Jindy je zase možné v rámci služeb spojených s povinným ručením nebo havarijním pojištěním využít bezplatných úkonů, které by vás při využití zprostředkovatelů typu ÚAMK, ABA nebo ACA vyšly, i s využitím slevových karet, na tisíce.
Společnosti, které poskytují nebo zprostředkují asistenční služby:
ABA (Autoklub Bohemia Assistance)
tel: 1240, ze zahraničí 261 000 124
prodej asistenčních karet
ACA (Autoclub Czech Assistance)
tel: 1213, ze zahraničí 222 551 144
prodej asistenčních karet
Coris Assistance
služby poskytuje výhradně firemní klientele, např. Triglav pojišťovna
Europ Assistance
služby poskytuje výhradně firemní klientele, např. Generali pojišťovna
Global Assistance
služby poskytuje firemní (Česká podnikatelská pojišťovna, Kooperativa pojišťovna) i soukromé klientele
tel: 1220, ze zahraničí 266 799 799
prodej asistenčních karet
Mondial Assistance (bývalá Elvis)
služby poskytuje výhradně firemní klientele, např. Allianz pojišťovna
Nehodová služba
tel: 725 725 725
technická asistence pro motorová vozidla i řešení formalit pro pojišťovnu a policii
prodej asistenčních karet
RPS Czech
tel: 773 100 773
řešení povinných formalit při dopravní nehodě, zapůjčení náhradního vozidla, odtah
SOS Assist
služby poskytuje výhradně firemní klientele, např. Česká pojišťovna
ÚAMK (Ústřední automotoklub ČR) – Žlutý anděl
tel: 1230
prodej asistenčních karet
Jednotlivým nabídkám, se kterými se na trhu můžete setkat, se budeme podrobně věnovat v dalším článku o asistenčních službách.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.