« Zpět

Allianz upozorňuje na riziko tíhy sněhu: Shoďte slona ze střechy svého domu!

| 19. února 2013 - 13:45 | Zprávy | Neživotní pojištění

Jen 20 centimetrová vrstva sněhu na střeše běžného rodinného domu váží přibližně 2 tuny, tedy skoro tolik jako slon. Některé střešní konstrukce a krytiny nemohou tuto váhu dlouhodobě unést. Allianz registruje zvýšený počet těchto škod právě v posledních dnech po další sněhové nadílce.

 

Vydatné sněžení, které tento týden opětovně zasáhlo část Čech a zejména Moravu, představuje kromě zvýšeného nebezpečí na silnicích a chodnících riziko také pro střechy domů a jiných objektů. Allianz registruje od 1. prosince loňského roku do těchto dní více než 160 událostí způsobených tíhou sněhu v celkové výši 3,6 milionu korun. A jejich počet stále stoupá.
 
„Z pohledu škod způsobených tíhou sněhu byla rekordní zimou ta před třemi lety, která způsobila újmy na 3280 nemovitostech v úhrnné hodnotě více než 72 milionů korun. Také zima před dvěma lety „nadělila“ přes 1100 případů za zhruba 30 milionů korun. Většinu z nich klienti hlásili právě v únoru až do začátku jara a rok od roku se zvyšuje průměrná částka na vyplacená plnění,“ uvádí Petr Jandek, vedoucí úseku likvidace majetkových škod Allianz pojišťovny.
 
„Nejčastějšími škodami z tíhy sněhu jsou poškozené podokapní žlaby, sněhové zachytávače, střešní krytiny a s tím je často spojené následné zatečení do nemovitosti a tedy poškození maleb, omítek a případně i tepelné izolace,“ doplňuje likvidátorka Allianz Hana Jurová.
 
Výjimkou ale nejsou ani nákladnější škody na krovech, či střešních konstrukcích. Sníh na střeše představuje nebezpečí i pro nedaleko stojící automobily. To je druhá nejčastější sněhová událost, jen pozor, likviduje se z jiného typu pojištění – odpovědnostní pojistky majitele nemovitosti.
 
Slon na střeše
Víte, že stačí jen 20 centimetrová vrstva sněhu na střeše běžného rodinného domu a váha, která na střešní krytinu a konstrukci tlačí, váží přibližně 2 tuny – tedy asi tolik, jako slon? A to je opravdu tíha, kterou nejsou mnohé střechy schopny vůbec udržet. Je proto velmi důležité, aby majitelé domů nepodceňovali toto riziko a svoji střechu včas zbavili tohoto břemene.
 
Pro střechy je největším „neštěstím“, když v průběhu zimy několikrát sníh odtaje, třeba zvýšením teploty, nebo jen poledním sluncem, večer přimrzne a znovu na ně nasněží nový příděl. A pokud se to opakuje během zimy několikrát za sebou, jeho tíha pak opravdu může být několikatunová. Největším nebezpečím pro střechy je mokrý sníh, který je nejtěžší.
 
Odborníci z likvidace pojištění majetku Allianz pojišťovny proto doporučují:
  • Stačí jedna noc vydatného sněžení, aby napadlo množství sněhu schopné způsobit velké škody na střeše domu. Neztrácejte proto zbytečně čas a odstraňte sníh ze střechy co nejdříve. 
  • Pokud se majitelé rozhodnou odstranit sníh ze střechy sami, měli by v první řadě dbát na bezpečnost. Na střeše totiž reálně hrozí riziko uklouznutí, pádu a tedy i vážného úrazu. Jestliže nejste přesvědčeni o tom, že to sami zvládnete, využijte raději služeb profesionálů. 
  • Některé střechy jsou navržené tak, aby vydržely i velkou tíhu sněhu. Pokud si nejste jisti, kolik zvládne ta vaše, poraďte se se statikem, který vám doporučí případné další řešení. 
  • Jestliže se objeví náznaky prasklin na střešních trámech nebo stěnách domu, měli byste být obzvlášť opatrní. V těchto případech raději co nejdříve opusťte vnitřní prostory domu a kontaktujte záchranné složky.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.