« Zpět

Alkohol může zkomplikovat dovolenou, některé země jsou spíš pro abstinenty

| 27. června 2014 - 11:43 | Zprávy | Neživotní pojištění

Někdo si na dovolenou bere karton českého piva, jiný raději ochutnává místní nápoje. Na jednom se ale čeští turisté shodují: trocha alkoholu k dovolené patří. Než si ovšem dáte v zahraničí první prázdninový drink, raději se přesvědčte, jestli se tím nedostanete do konfliktu s místními zvyklostmi nebo dokonce zákony.

Různé země a různé kultury se dívají odlišně na konzumaci alkoholu jako takovou, na jeho pití na veřejnosti, na přiměřený věk pro jeho nákup a také na případné řízení po jeho požití.
 
Jen za zavřenými dveřmi
Obrovský pozor si dávejte hlavně v islámských zemích. Muslimům jejich víra konzumaci alkoholu zakazuje, a ačkoli ekonomickému přínosu cestovního ruchu se nedá vzdorovat a ostřejší nápoje zde jako turista konzumovat můžete, rozhodně tak nečiňte na veřejnosti. Rázem byste se pak mohli ocitnout v policejní cele. Tím přísněji je toto pravidlo dodržováno během postního měsíce ramadánu. 
 
V Saudské Arábii vydal bývalý král Fahd ibn Abd al-Azíz zákon, ve kterém se jasně píše o „přísném zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti a ve veřejných prostorách“ a na jeho dodržování se dodnes úzkostlivě lpí.  A podobně jsou na tom i turisty hojně navštěvované Spojené Arabské Emiráty. Alkohol byste zde měli ale dostat v hotelových barech, restauracích či hotelových obchodech, ovšem s výjimkou emirátu Sharjah, kde platí úplný zákaz konzumace alkoholických nápojů a je proto mezi turisty často nazýván „suchým emirátem“. V ostatních emirátech je servírování takových nápojů i jejich prodej výrazně omezen během postního měsíce ramadánu.
 
Postarejte se o opilé kamarády!
Naopak v Bulharsku si klidně můžete otevřít pivo na ulici, ani v Řecku se na vás v takovém případě nebude nikdo dívat zle. Pozor ale na projevy opilosti. Ačkoli Řekové spotřebují neuvěřitelné množství vína, piva nebo jejich tradičního ouza, veřejné projevy opilosti jsou u místních k vidění jen zřídka. Pro domorodce i turisty totiž platí, že pokud se někdo ve společnosti opije, měli by se jeho společníci postarat o to, aby netropil veřejné nepřístojnosti. Přesto se ale v některých letoviscích s podobnými projevy u turistů běžně potkáte :)
 
S alkoholem na veřejnosti opatrně
Konzumace alkoholu na veřejnosti je zakázaná na většině území Spojených států amerických, v žádném případě se alkohol nesmí pít na ulici přímo z láhve – tedy pokud je vidět. Proto ji prodejci balí do neprůhledných papírových sáčků. Potkat tak na ulici člověka, který popíjí neznámou tekutinu z lahve schované v papírovém pytlíku, je v USA poměrně běžné.  Ve většině amerických států si navíc nekoupíte alkohol v neděli dopoledne. 
 
Přísný zákaz popíjení na veřejnosti platí také v celé Indii.
Celostátní zákon zakazující konzumaci alkoholu na veřejných místech přijali poslanci v roce 2001 rovněž v Polsku. Od roku 2002 platí zákaz pití alkoholu na veřejnosti ve španělském hlavním městě Madridu. A podobné vyhlášky zakazující konzumaci alkoholu na určitých místech se ostatně stále častěji vyskytují i v řadě českých a moravských měst. 
 
Itálie nebo Chorvatsko naopak popíjení na veřejnosti nezakazují. 
 
Pod Eiffelovkou jen střízliví
Opatrně ale s pitím ve Francii. V mnoha ulicích mnoha francouzských měst totiž platí zejména v nočních hodinách zákaz pití alkoholických nápojů na veřejných místech. V Paříži tak nesmíte pít veřejně od 22:30 do 7:00 například na proslulé Champs-Elysées, v Latinské čtvrti, na náměstí Bastily nebo náměstí Republiky či dokonce v blízkosti Eiffelovy věže. Celoročně je omezena konzumace alkoholu také v historickém centru Marseille. V Lyonu či v Bordeaux to platí jen přes léto. V Nantes se na určitých místech nesmí pít celý den. 
 
Tolerantní Benelux, nekompromisní USA
Omezení platí po celém světě nejen pro konzumaci alkoholu na veřejnosti, ale především pro jeho samotný prodej. Základním kritériem je věkový limit. 
 
Ve většině zemí je hranicí pro pití alkoholu 18 let, v USA je to dokonce 21 let. Například v Beneluxu, Německu, Rakousku nebo Portugalsku si ale pivo a slabé víno mohou dát už šestnáctiletí. Ve Finsku a Švédsku je hranice stanovena na 20 let. 
 
Půl promile leckde nevadí
Zatímco v Česku nebo na Slovensku byste po pivu k obědu za volat usednout neměli, protože zde platí nulová tolerance, jinde na dovolené se můžete setkat s poněkud „měkčími“ pravidly. 
 
V Polsku můžete řídit s 0,2 promile v krvi, v Německu je to dokonce 0,5 promile, v Rakousku 0,49 promile. Pozor ale na to, pokud tuto hranici překročíte, tamní strážci zákona jsou pak nesmlouvaví. 
 
Také v Belgii platí limit 0,5 promile alkoholu v krvi, ale za jeho nedodržení můžete doplatit pokutou až 11 tisíc eur. Finanční postih navíc nemusí být konečný, úřady vám kromě toho mohou sebrat také řidičský průkaz. Alkohol za volantem si rozmyslete také v Chorvatsku, pokud je vám méně než 24 let, řídíte vozidlo nad 3,5 tuny nebo jste řidičem z povolání. Právě pro tyto skupiny totiž na rozdíl od ostatních neplatí tolerance 0,5 promile.
 
Stejnou míru alkoholu můžete mít za volantem v Itálii, ovšem pouze máte-li 3 a více let praxe řízení. Překročení povolené hranice se trestá pokutou až v řádu tisíců eur. Podobně je na tom i Řecko, které toleruje 0,5 promile, ale pro řidiče, kteří vlastní řidičský průkaz po dobu kratší než 2 roky platí úplný zákaz alkoholu. A pozor, nulová tolerance v Řecku platí i pro motocyklisty.
 
Abyste se na dovolené nemuseli potýkat s nepříjemnostmi, připravili jsme přehlednou tabulku zahrnující oblíbené turistické destinace a jejich vztah ke konzumaci alkoholu na veřejnosti a toleranci pro alkohol za volantem.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.