« Zpět

Než odběratel zaplatí, svěřte dluh bance

| 4. listopadu 2008 - 12:51 | Zprávy

Jsme středně velká dopravní firma a zajišťujeme vnitrostátní dopravu pro řadu klientů. Ti od nás požadují stále delší dobu splatnosti faktur, my ale potřebujeme peníze na provoz. Je pro nás vhodný factoring?

UKÁŽEME VÁM CESTU
Odpovídá: Jarmila Krupová, Raiffeisenbank

Ano, factoring neboli odkup pohledávek je vhodný právě pro takové situace. Poslouží výrobním i obchodním firmám, které obvykle nemají možnost dostatečně zajistit úvěr.
Mohou ho využívat firmy všech velikostí. Ale malým podnikům, které potřebují například půl milionu korun, bych doporučila jiný bankovní produkt, třeba mikroúvěr nebo jiný druh provozního úvěru. Je logické, že vaši odběratelé po vás požadují odloženou splatnost, protože také oni poskytují svým zákazníkům delší platební podmínky nebo jim jejich klienti platí se zpožděním. Pokud si zajistíte náhradní financování, můžete odběratelům odloženou splatnost poskytnout, a zvýšit tak svou konkurenceschopnost. Podstatou factoringu je to, že postoupíte, tj. prodáte vzniklou pohledávku bance, s kterou jste uzavřeli smlouvu o factoringovém financování. Postoupením pohledávky okamžitě dostanete od banky peníze, které můžete využít k financování provozních potřeb.
Lze tak zaplatit pravidelné fixní částky, jako jsou energie, benzin, pojištění aut nebo mzdy zaměstnanců. Banka za vás navíc pohledávku spravuje, to znamená vyřizuje za vás upomínání dlužníka a vymáhání pohledávek, monitoruje rizika dlužníků. Po dohodě banka přebírá i riziko nezaplacení pohledávky z důvodu platební neschopnosti nebo nevůle. To ve většině případů funguje tak, že spolupracuje s úvěrovou pojišťovnou, u které si pohledávky pojistí a zabezpečuje veškerou agendu spojenou s pojištěním.
Co po vás banka bude před uzavřením smlouvy požadovat? Pokud nejste jejím dlouhodobým klientem, prověří si bonitu vaši i vašich odběratelů, resp. jejich budoucích dlužníků. Potom s vámi uzavře smlouvu, ve které se zavážete, že jí budete postupovat pohledávky za svými odběrateli, na kterých jste se ve smlouvě dohodli. V okamžiku postoupení pohledávek vám banka zaplatí až 90 % hodnoty pohledávky, zbytek po zaplacení odběratelem. Pohledávky se odkupují ve výši 100 % jejich hodnoty. Banka odkupuje pohledávky za tuzemskými i zahraničními odběrateli. Je to finanční produkt, který je běžně využíván ve všech zemích střední a západní Evropy, nedávno zaznamenal velký boom ve východní Evropě.
Cena factoringu je zpravidla o něco málo vyšší než cena za provozní úvěr nebo kontokorent. Zahrnuje v sobě totiž i náklady na správu a vymáhání pohledávek, tedy administrativu, kterou si jinak musíte zajistit sami.
Jestliže uvažujete o factoringu, můžete volit mezi bankou a factoringovou společností. Banka nabídne více služeb pod jednou střechou. Můžete u ní mít běžný účet, přes který funguje platební styk, nabízí vám elektronické bankovnictví, platební karty nebo vám pomůže se spořením pro zaměstnance a tak dále.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.