« Zpět

Neschnopnost splácet, konsolidace, exekuce

| 14. ledna 2009 - 11:42 | Zprávy

Máte problém se splácením úvěru? Můžete se pojistit proti neschopnosti splácet! Máte-li dluhů víc, můžete využít tzv. konsolidaci úvěrů.... Nenechte svou situaci dojít až k exekutorovi. Zajímejte se včas o možnosti, které máte a postupy, jež vás před exekucí ochrání....

PRAKTICKÉ RADY

Pojištění proti neschopnosti splácet

Musíte splnit následující kritéria: - například u Hypoteční banky nesmíte mít v posledních třech letech nepřetržitou pracovní neschopnost delší než tři týdny. To se netýká zlomenin a těhotenství.
- nesmíte také mít závažnou chorobu srdce, oběhového systému, cukrovku nebo jiné chronické onemocnění či nádor (i vyléčený, týká se uplynulých pěti let) - u České spořitelny zkoumají pracovní neschopnost v posledním roce, neměla by přesáhnout 30 dní - musíte mít také pracovní poměr na dobu neurčitou, v práci musíte být zaměstnáni minimálně rok.

Konsolidace úvěru

Vybíráte-li si banku, u které chcete o konsolidaci svých úvěrů požádat, ověřte si tyto základní parametry nového úvěru: - jaká je doba splatnosti - jaké budou měsíční splátky a kolik zaplatíte navíc na úrocích - jaké jsou poplatky za vedení účtu - vyžaduje banka, abyste si u ní založil svůj běžný účet? Tedy pokud běžně využíváte účet například u ČSOB a o konsolidaci chcete požádat Raiffeisenbank, musíte si u Raiffeisenbank zřídit i svůj běžný účet? Pokud ano, jaké jsou s ním spojené poplatky?
- je nutné ručení? Pro jakou částku? - účtuje si banka nějaké poplatky za předčasné splacení úvěru?

Exekuce

Ve všech textech zabývajících se problematikou exekucí narazíte na několik na první pohled nesrozumitelných pojmů.
Co se pod nimi skrývá?
Povinný: Dlužník, tedy ten člověk, který dluží.
Oprávněný: Věřitel, tedy ten, komu je dluženo.
Exekuční titul: Vykonavatelné rozhodnutí soudu, které je podmínkou pro zahájení exekučního řízení. Například rozsudek nebo platební příkaz.
Exekuční řízení: Proces zahájený exekucí schválenou soudem. Končí uhrazením všech nutných pohledávek povinného vůči oprávněnému.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.