« Zpět

Nepodceňujme pojištění svých domů a domácností

| 16. února 2009 - 11:36 | Zprávy

S ŘEDITELem ÚSEKU POJIŠTĚNÍ MAJETKU A ODPOVĚDNOSTI KOOPERATIVY MICHALem NEUWIRTHem na téma pojištění domácnosti a pojištění domu. Jaký je mezi nimi rozdíl...

ŘEDITEL ÚSEKU POJIŠTĚNÍ MAJETKU A ODPOVĚDNOSTI KOOPERATIVY MICHAL NEUWIRTH:

* Lidem často splývá pojištění domácnosti a pojištění domu. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Mnoha klientům pojištění domácnosti a domu opravdu splývá a obtížně rozlišují rozdíly mezi nimi. Pojištění domácnosti je dlouhodobě vžitý, ale nepřesný termín – správně by se mělo hovořit o pojištění zařízení domácnosti, protože toto pojištění se vztahuje na vybavení bytu a na osobní majetek osob v domácnosti žijících. Něco jiného je pojištění samotného bytu, rodinného domu nebo třeba rekreační chaty či chalupy, tedy nemovitosti. Proto také Kooperativa nabízí speciální kombinované pojištění pro majitele rodinných domů, které se vztahuje jak na nemovitost, tak na veškeré zařízení domácnosti.

* Jistě souhlasíte s tím, že i pojištění stárne. Je třeba ho obnovovat?

Samozřejmě. Když se pojistná hodnota majetku pojištěné domácnosti změní a liší se od sjednané pojistné částky, je třeba informovat pojistitele a žádat o dodatek či přepracování smlouvy. Důležité je samozřejmě nahlásit i podstatné změny osobních údajů či nahlášení změn po rekonstrukci a podobně. Právě zanedbání v této oblasti bývá rovněž častou příčinou nedorozumění při likvidaci případné pojistné události. Chybné údaje v pojistné smlouvě mohou v některých případech opravňovat pojistitele ke snížení či dokonce odmítnutí plnění.

* A co zloději a vandalové?

Bezpečnostní dveře, kvalitní zamřížování oken v přízemí a elektronické zabezpečení rodinných domů jsou sice už celkem běžným prvkem, ale nenechme se ukolébat – zloději bývají před námi o krok napřed. S každou novou technikou se jejich schopnosti zdokonalují. Dobré zabezpečení také sice více láká, protože ukazuje, že majitel má co chránit, ale navíc může dostat zajímavou slevu od pojišťovny.

* V čem je výhodné uzavřít si pojištění majetku občanů právě u Kooperativy?

Produkty různých pojišťoven jsou dnes velmi vyrovnané, takže je stále těžší něčím zaujmout. Klientům nejvíce u pojištění záleží na ceně, a pak na servisu při vyřizování pojistných událostí. Kooperativa v pojištění majetku občanů nabízí vyvážené pojištění co do rozsahu a ceny.

* O jaké produkty se jedná?

Naše produktová varianta Komfort představuje prakticky nejširší krytí, které je na českém pojistném trhu k dispozici, a to za velmi rozumné pojistné. Náš produkt Optimum je velice výhodný pro majitele rodinných domů, protože zahrnuje veškeré pojištění, tedy stavbu a domácnost, v jedné pojistce. To poskytuje jistotu, že na nic nebylo zapomenuto a že se nic neplatí zbytečně dvakrát.

* S tím jistě souvisí i klientský servis...

I co se týká požadavků na obslužný servis, je Kooperativa vyhodnocována veřejností velmi dobře. Naším záměrem je poskytovat zákazníkům kvalitní pojištění za rozumnou cenu. Také nikdy nevzdáme boj proti pojistným podvodům. Škody z pojistných událostí však hradíme korektně a bez zbytečných průtahů a komplikací.

* Někteří lidé reagují na první příznaky krize po svém – začínají šetřit, a to hlavně na pojištění. Co tomu říkáte?

Měli bychom si uvědomit jednu časem prokázanou pravdu, totiž, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci, a to platí i pro pojištění. S požadavkem na co nejlevnější pojištění, nebo dokonce jeho zrušení, se teď pojišťovny setkávají stále častěji. Snažíme se klientům vysvětlovat, že příliš nízká cena většinou má dopad na snížení kvality nebo rozsahu pojištění. V případě pojistné události pak klient zaplatí podstatně více peněz než ušetřil na pojistném.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.