« Zpět

Neplaťte zbytečně pokutu

| 17. prosince 2008 - 12:30 | Zprávy

Povinné ručení neplatíte během doby, kdy máte registrační značky svého vozu či motocyklu uložené v úschově (depozitu) na registru řidičů. Za rok zaplatíte 100 korun. Po roce budete muset chodit na úřad každých šest měsíců a za každé prodloužení zaplatíte 50 korun...

Jak se vyhnout sankci za nezaplacené povinné ručení?

Když přes zimu nejezdíte Povinné ručení neplatíte během doby, kdy máte registrační značky svého vozu či motocyklu uložené v úschově (depozitu) na registru řidičů. Za rok zaplatíte 100 korun. Po roce budete muset chodit na úřad každých šest měsíců a za každé prodloužení zaplatíte 50 korun.

Vyplatí se to třeba v případě, když během zimy nejezdíte. Kromě značek odevzdáte i „malý techničák“; velký technický průkaz vám zůstane, dočasné vyřazení tam však bude vyznačeno.
S vozem pak nesmíte jezdit, navíc ho smíte mít zaparkované jen na vlastním pozemku.

Co dělat po krádeži Ukradli vám auto?

I když jste to nahlásili policii, musíte to oznámit i na registru vozidel. S sebou si vezměte občanský průkaz, protokol od policie a velký technický průkaz. Úředníci ukradené auto přesunou do kolonky odcizených vozidel a pojišťovna už zaplacení povinného ručení nebude vyžadovat. Když se auto nenajde, dostanete od policie dopis, že se pátrání odkládá.
S tím už nikam chodit nemusíte, vaše auto pak navždy zůstává v evidenci odcizených vozidel a vy povinné ručení neplatíte.

Auto nemám, jak ho odhlásit?

Jestli jste vůz rozebrali před 1. květnem 2004, stačí přijít na úřad, kde jste ho měli registrován, a tam požádat o vyřazení z registru. Ve správním řízení do protokolu sdělíte, co se s ním stalo. Nemusíte mít doklad o ekologické likvidaci. Úředníci zkontrolují, jestli auto nebylo po 1. květnu 2004 pojištěno či nebylo na STK. Pak vůz odhlásí. Pokud jste vůz rozebrali po 1. květnu 2004, musíte na úřad přinést i doklad o ekologické likvidaci. Jestliže ho nemáte, zaplatíte pokutu za porušení zákona, která může být až 15 tisíc korun. Stejně jako v prvním případě pak do protokolu uvedete, co se s autem stalo; počítejte však s tím, že úředníci mohou výpověď prověřit.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.