« Zpět

Nemám na splátky. Hlásím bankrot

| 2. března 2009 - 12:34 | Zprávy

DLUHY, DLUHY, DLUHY... Letos požádalo v kraji o osobní bankrot už kolem dvaceti lidí. Loni to bylo více než osmdesát, soud vyhověl pětatřiceti. Ti musí pět let odevzdávat věřitelům většinu platu, žijí jen z nezbytného minima.


Několik úvěrů, leasing u ČSOB i nezaplacené pojistné u Kooperativy, to vše v celkové výši více než 576 tisíc korun u celkem 8 věřitelů dlužil muž z Mladé Boleslavi. Některé z jeho závazků navíc byly po splatnosti již od března 2007, nebyl je tedy schopen delší dobu splácet. Proto loni v září zažádal o prohlášení osobního bankrotu. Tak informuje insolvenční rejstřík ministerstva spravedlnosti.

V něm se v poslední době objevuje stále více Středočechů. I další totiž žádají o takzvané oddlužení. Dlužníkovi z Mladé Boleslavi jej krajský soud povolil 25. listopadu loňského roku. Stanovil, kolik z jeho příjmů se bude po dobu pěti let strhávat tak, aby se věřitelům vrátilo alespoň 30 procent dlužné částky.

Lidem, nad kterými je takto vyhlášen osobní bankrot, často zbude úplné minimum. Díky oddlužení se však vyhnou konkurzu, nepřijdou o všechen majetek a dluhy nebudou splácet až do smrti. Po pěti letech je navíc čeká i vymazání z insolvenčního rejstříku.

Žadatelů o oddlužení je stále víc „V letošním roce počet návrhů na oddlužení stoupá a dá se očekávat nárůst této agendy,“ uvedl místopředseda Krajského soudu v Praze Luboš Dörfl, který má insolvenci na starosti. Zatímco za celý loňský rok požádalo o oddlužení 81 Středočechů, do 25. února letošního roku to bylo přibližně 20 Středočechů. „Lidé, kteří žádají o oddlužení, jsou zpravidla zaměstnanci, kteří si nabrali spotřebitelské úvěry a nejsou schopni splácet. Není výjimkou, že spotřebitelských úvěrů mají několik desítek,“ poznamenal Dörfl.

Podmínkou pro to, aby mohl soud nad člověkem vyhlásit osobní bankrot, je, že jeho dluhy nevznikly podnikatelskou činností a chce i může během následujících pěti let splatit alespoň 30 procent svých závazků. Proto také musí doložit své příjmy za poslední tři roky.

Ne každý u soudu uspěje „Ne každý takové podmínky splní, zákon je postaven tak, že je oddlužení vhodné pro poměrně úzký počet dlužníků,“ vysvětlila Kateřina Vosičková z Občanské poradny Beroun, která se v kraji podílí na projektu Dluhové poradenství proti dluhové pasti. Ten organizuje Asociace občanských poraden od prosince 2007. Kromě různých školení se snaží hlavně poradit lidem, kteří by se kvůli dluhům mohli dostat či se již dostali do problémů. Pomáhají jim také s přípravou podání žádosti krajskému soudu.

Ten loni z 81 takových žádostí vyhověl jen ve 35 případech. Někdy s vyhlášením bankrotu nesouhlasili věřitelé. „Buď se ukáže, že v příjmech dojde ke změně, nebo že dlužník neměl poctivé úmysly a roli v tom hrála nějaká spekulace,“ řekl soudce Dörfl. Tehdy je nad člověkem žádajícím oddlužení vyhlášen konkurz. Stejně jako nad těmi, kteří neobstáli již před soudcem. Ani v případě schválení osobního bankrotu, kdy je člověku přidělen takzvaný insolvenční správce, však není vyhráno. „Stává se, že oddlužení schválíme, ale velice brzy dlužník přestane splácet,“ potvrdil Dörfl. Podle něj jsou lidé často buď neukáznění, nebo někdy opravdu splátkový kalendář nedokážou dodržet. „V průměru jim zůstane z platu šest a půl tisíce, euforie, že díky tomu vyřeší své dluhy, jim proto často nevydrží, splátkovou kázeň z různých důvodů poruší a skončí v konkurzu,“ řekl místopředseda Krajského soudu v Praze Luboš Dörfl.

Pro radu v souvislosti s dluhy si chodí lidé i do nedávno otevřeného krizového centra v Mladé Boleslavi. „V podstatě všichni, kteří sem přijdou, jsou zadluženi. Problém u nich nastává, jakmile přijdou o práci, nemají pak možnost dluhy splácet,“ uvedla finanční poradkyně z centra Veronika Čapková. Její rady se případ od případu liší.

„Snažíme se lidem pomoci formou půjčky, kterou město poskytuje ve výši 200 tisíc. Těm, kteří pro ni nesplňují podmínky, radím jít do banky a zažádat si o posunutí splátek,“ uvedla. Podle ní se jedna z desítek klientů, kteří již do centra přišli za pomocí, ptala také po osobním bankrotu.

Podmínky pro dlužníky se možná zmírní Lze očekávat, že s krizí bude takových lidí přibývat. Proto se již nyní uvažuje o novele insolvenčního zákona, která má zmírnit dopady osobního bankrotu na člověka, počítá totiž se zachováním jeho sociálního statusu. Novela by mohla začít platit ve druhé polovině roku.

Právnické osoby, podnikatelé či živnostníci možnost osobního bankrotu nemají. „Nejčastějším řešením úpadku je proto stále ještě prohlášení o konkurzu,“ uvedl Dörfl. Žádostí týkajících se úpadku přišlo dohromady loni na krajský soud 309, letos do 25. února již 71.

Slovním spojením osobní bankrot, o který je v České republice možné požádat od začátku roku 2008, se inspiroval také internetový americký právník Lawrence Lessig. V roce 2004 totiž vyhlásil takzvaný e-mailový bankrot, když po návratu z dovolené smazal všechny maily s tím, že se k vyřízení pošty nedostane, a pokud mezi nimi bylo něco důležitého, nechť mu dotyčný zprávu zašle znovu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.