« Zpět

Několik praktických rad pro pojištěnce

| 16. února 2009 - 11:36 | Zprávy

Jste si jisti, že máte pojištěn svůj majetek tak, jak opravdu potřebujete? Doporučujeme vám proto si svou pojistnou smlouvu pečlivě zkontrolovat. Uvědomte si, co potřebujete mít pojištěné. Jenom stavbu, jenom domácnost? Obojí? Pokud vlastníte nemovitost, je totiž potřeba, abyste měli pojištěnu jak nemovitost, tak i její vybavení.

Jste si jisti, že máte pojištěn svůj majetek tak, jak opravdu potřebujete? Doporučujeme vám proto si svou pojistnou smlouvu pečlivě zkontrolovat. Uvědomte si, co potřebujete mít pojištěné. Jenom stavbu, jenom domácnost? Obojí?

• Pokud vlastníte nemovitost, je totiž potřeba, abyste měli pojištěnu jak nemovitost, tak i její vybavení. Jde zejména o pojištění domácnosti. Neznamená, že pokud máte pojištěnu stavbu, že toto pojištění automaticky zahrnuje pojištění i jejího vybavení.

• Jak dlouho máte pojištění uzavřené? Pokud to je pět a více let, je pravděpodobné, že pojistná ochrana vašeho majetku nebude dostatečná. Za tu dobu hodnota nemovitosti nejen díky inflaci stoupla a s největší pravděpodobností jste si též už zcela zařídili svoji domácnost. Zkontrolujte tedy pojistnou částku, ta by měla být uvedena na každé pojistné smlouvě, pokud tomu tak není, máte problém, protože nevíte, jak jste pojištěni. Pojistná částka je hodnota pojišťovaného majetku neboli v pojistné smlouvě dohodnuté nejvyšší plnění z pojistné události, eventuálně z několika pojistných událostí za určité časové období. Ve zkratce to znamená: zjistěte, na kolik je váš majetek pojištěn.

• Neméně důležitým kritériem je, na co všechno se pojištění vztahuje. Aby vám při případné pojistné události nezbyly oči pro pláč, je velmi důležité zkontrolovat, zda pojistná ochrana zahrnuje ta pojistná nebezpečí, která skutečně potřebujete. Ve zkratce se dá říct, že svůj majetek pojišťujeme hlavně proti živlům, odcizení a vandalismu. Živelními pojistnými nebezpečími rozumíme zejména požár a jeho průvodní jevy, výbuch, úder blesku, náraz nebo zřícení letadla, jeho části nebo nákladu, povodeň a záplavu, vichřici, krupobití, sesuv půdy, zemětřesení, tíhu sněhu nebo námrazy, náraz dopravního prostředku, pád stromů, škody způsobené kapalinou vytékající z vodovodních nebo hasicích zařízení, dále přetlak nebo zamrznutí kapaliny v topných tělesech, potrubí a kotlích.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.