« Zpět

Nejvyšší rizika nepojišťují

| 1. července 2009 - 12:28 | Zprávy

Pojišťovny využívají při vyhodnocování pojistných nebezpečí a kalkulaci cen pojistného u majetkového pojištění povodňové mapy. V rizikových zónách je nutno počítat s navýšením ceny pojistného. A jsou lokality, které kvůli neúnosnému riziku výskytu povodní nikdo nepojistí.

„V povodňových mapách jsou vyznačeny možné záplavové oblasti, odstupňované do čtyř pásem, a podle pásma, v němž se nemovitost nachází, se odvíjí výše pojistného, která je v ohroženějších oblastech navýšena přibližně o 20–50 % základního pojistného. Objekty, které se nacházejí v zóně s nejvyšším rizikem, nepojišťujeme,“ říká Michael Neuwirth z Kooperativy.

„Do pojištění pro případ pojistného nebezpečí povodeň a záplava v příčinné souvislosti s povodní ČPP nepřijme domácnost či nemovitost, která byla v uplynulých deseti letech postižena povodní vícekrát než jednou,“ říká mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Svobodová.
Oblasti s nejvyšším rizikem, nepojišťuje ani ČSOB Pojišťovna. Z pojištění čtvrtou zónu prakticky vylučuje i Uniqa.

Mluvčí Generali Kateřina Bílá uvedla: „Do úrovně dvacetileté vody je nemovitost nelikvidní. Vybavení domácnosti však ano, do limitu 500 tisíc Kč. U nemovitostí rozlišujeme záplavové zóny – nad úroveň dvacetileté, 50tileté a 100leté vody. Cena pojistného se podle toho navyšuje nepatrně o jednotky procent.“
Povodňové mapy jsou na webu www.cap.cz.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.