« Zpět

Nehoda v cizině: kam se obrátit a co si pohlídat.

| 15. října 2008 - 11:03 | Zprávy

Pokud se stanete účastníkem, či dokonce viníkem dopravní nehody, v první řadě se přesvědčte, zda někdo nepotřebuje první pomoc. Její neposkytnutí může mít nejen trestněprávní následky, ale v některých státech i přímý vliv na rozsah náhrady škody. Potřebujete-li v Evropské unii zkontaktovat pohotovost, stačí vytočit číslo 112.

Služba je k dispozici nepřetržitě, a to nejen v jazyce země, kde právě pobýváte, ale také v angličtině. Volání je bezplatné.

Zároveň je třeba přivolat policii. Právní předpisy států jsou však velmi rozdílné. Jestliže v Itálii je nutné policii volat jen v případě škody na zdraví, v Chorvatsku se policie podílí na vyšetřování každé nehody. V dalších státech je zase zavedená praxe, že policie jezdí jen k nehodám většího rozsahu - například v Německu ke škodám převyšujícím patnáct set eur. Ani v Rakousku nemusíte volat policii k menším nehodám, pokud nedošlo k újmě na zdraví. Rozhodnete-li se přesto policii přivolat, je tato služba zpoplatněná.

Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte

Není-li přivolána policie, mohou záznam o škodě sepsat sami řidiči. Zahraniční pojišťovny za tímto účelem vydávají svým pojištěncům záznam o průběhu nehody, tzv. Unfallbericht, jenž bývá zpravidla v německém a francouzském jazyce. Levou stranu vyplňuje jeden účastník nehody a pravou druhý. Často se stává, že obě strany vyplní zahraniční účastník nehody a českému řidiči předloží doklad k podpisu. Podpisujte pouze tehdy, rozumíte-li, jinak trvejte na přivolání policie. Vyšetřuje-li nehodu policie a vy nerozumíte jazyku země, kde se nehoda stala, trvejte na přibrání tlumočníka. Uvědomte si, že pokud nejsou svědci, je vyšetřovací protokol jediným důkazním materiálem, na jehož základě se likviduje škoda. Opět nepodepisujte nic, čemu nerozumíte. Pokud policie navzdory tomu trvá na podpisu, uveďte ještě před váš podpis formuli „obsahu protokolu nerozumím“ a v češtině napište vaši verzi průběhu nehody.

Co bude potřebovat pojišťovna

Zapište si SPZ druhého účastníka, jméno řidiče i policisty, jména svědků a název a adresu pojišťovny, u níž je druhý účastník nehody pojištěn. Máte-li fotoaparát, určitě proveďte fotodokumentaci. Byla-li vám při nehodě způsobena škoda, volejte svou pojišťovnu nebo se spojte se smluvní pojišťovnou v zemi nehody. Telefonní čísla spolu s adresami najdete na pojistné smlouvě, kterou byste měli mít s sebou. Vyjet za hranice bez havarijního pojištění je opravdu hazard.

Škodu oznamte vaší pojišťovně bezprostředně po návratu domů.

Předložte veškeré doklady z ciziny a vyplňte záznam o průběhu dopravní nehody. Zasahovali-li při havárii hasiči nebo vyprošťovací technika, vytekl vám z auta benzin nebo olej, který bylo třeba odstranit, nezapomeňte to pojišťovně nahlásit! Až devadesát procent řidičů to neudělá a pojišťovny pak od nich vymáhají peníze, jež za ně zaplatily na základě povinného pojištění.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.