« Zpět

Nehoda na letních - budete mít problém s pojišťovnou?

| 5. listopadu 2008 - 11:55 | Zprávy

Co se stane, zaviníte-li na letních gumách nehodu v místech, kde vám nová dopravní značka přikazuje použití zimních? Může se stát, že od vás pojišťovna bude vymáhat škodu, kterou proplatila poškozenému? Postoje pojišťoven se diametrálně odlišují.

Co se stane, zaviníte-li na letních gumách nehodu v místech, kde vám nová dopravní značka přikazuje použití zimních? Může se stát, že od vás pojišťovna bude vymáhat škodu, kterou proplatila poškozenému?
Postoje pojišťoven se diametrálně odlišují.

Dvě největší, Česká pojišťovna a Kooperativa, nepovažují tento přestupek za důvod k „výluce“ z pojistného plnění. „Když pojedete na červenou a způsobíte nehodu, rovněž porušíte zákon. Ale pojišťovna není policie, netrestá vás - je tady od toho, aby proplácela škody, a to taky uděláme,“ ujišťuje mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. Stejně mluví i zástupce Kooperativy Marek Vích.
Naopak Allianz, Direct, Česká podnikatelská či Uniqa připouštějí, že se budou o obutí v případě nehody zajímat. „Pokud se prokáže, že špatné obutí bylo v příčinné souvislosti se vznikem nehody, zvážíme, jestli budeme požadovat úhradu vyplaceného pojistného od viníka. Máme na to právo. Ovšem u havarijního pojištění to v drtivé většině případů vliv mít nebude,“ říká Tomáš Zavoral za Direct pojišťovnu.
Totéž říká i Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa, která ještě konkretizuje zmíněnou „příčinnou souvislost“ tím, že půjde o případy, kdy řidič dostane smyk nebo auto nedobrzdí. „Pak nastoupí sankce - krácení pojistného u havarijního a zpětné vymáhání části vyplaceného pojistného u povinného ručení - pro řidiče, který pravidlo obutí zimních pneu porušil,“ varuje Eva Svobodová.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.