« Zpět

Nakupování ve slevách je pro Čechy stále atraktivnější

| 6. března 2015 - 11:41 | Zprávy

Podle průzkumu společnosti Cetelem třetina lidí nakupuje ve slevách čím dál častěji. Během roku zlevněné zboží nakupuje 92 % lidí, třetina z nich přitom přiznává, že ve slevách nakupuje čím dál častěji. Pro 28 % lidí je to doslova koníčkem. Jen zhruba dvě procenta respondentů nakupuje ve slevách čím dál méně.

Plány ohledně toho, co si ve slevách koupit, většinu lidí ale příliš netíží. Téměř polovina (47 %) těch, kteří nakupování ve slevách využívají, přiznává, že zlevněné zboží nakupují zpravidla nahodile, 15 % nedělá plány vůbec žádné. 17 % nakupujících se přitom obává, že si ve slevách pořídí i zbytečnosti. V tom, jaké zboží chtějí koupit, mají vždy jasno jen 4 %.
 
Sleva ve výši 25 % z původní ceny zboží přitom přijde atraktivní 27 % těch, kteří ve slevách nakupují. Sleva ve výši 30 % pak upoutá pozornost více než poloviny. 50% sleva je atraktivní již pro drtivou většinu (86 %). Přesto ale každý sedmý nakupující čeká na slevu, která bude 50 % z původní ceny převyšovat.
 
Většina nakupujících (55 %) přitom uvádí, že si ve slevách pořizuje zboží, které jim přijde za původní cenu předražené a až ve slevách považují cenu za adekvátní. Téměř polovina lidí (41 %) nakupuje věci, na které sice má i bez slevy, ale mají rádi pocit, že ušetřili. Zhruba každý pátý vyhledává zboží, na které by jinak neměl. Polovina lidí přitom nakupuje ve slevách spíše dražší zboží, více než třetina z nich by si ho za plnou cenu nemohla dovolit.
 
Cílem pro nákupy ve slevách je Německo
Téměř devět procent lidí nakupujících ve slevách jezdí kvůli nim i do zahraničí. Jejich nejčastějším cílem je Německo. Někteří se za výhodnými nákupy vydávají do Polska, Velké Británie, Rakouska, Slovenska, USA či Itálie.
 
Nejčastějším důvodem, proč někteří lidé ve slevách nenakupují, je to, že se podle nich obchodníci snaží ve slevách prodat i neprodejné zboží z předcházejících let. Vadí to přitom i třetině těch, kteří si zlevněné zboží pořizují. Polovině lidí, kteří vyhledávají slevy, vadí davy nakupujících. Omezený výběr velikostí nese nelibě 38 % nakupujících, omezený výběr zboží vnímá negativně 31 %.
 
Průzkum pro společnost Cetelem realizovala agentura Stem/Mark, dotazovala se 513 respondentů.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.