« Zpět

Nabídka neúčelových půjček bank

| 20. listopadu 2008 - 9:00 | Zprávy

Spotřebitelské úvěry představují pro banky zajímavý zdroj příjmů, a v nabídce je tudíž mají úplně všechny instituce, a často je produktů hned několik. Tabulka srovnává základní parametry neúčelových spotřebitelských úvěrů, které se poskytují zpravidla do výše několika set tisíc korun na dobu maximálně sedmi let.


Nejsnazší je vždy zažádat o půjčku tam, kde máte účet a kam vám chodí pravidelný měsíční příjem. Tato banka má totiž přehled o vaší bonitě a pro schválení žádosti vyžaduje po svých klientech již jen doklady totožnosti. To samozřejmě neznamená, že u konkurence nezískáte nakonec lepší podmínky. Klíčovým faktorem pro rozhodování mezi konkurenčními nabídkami je vždy především cena úvěru, to znamená celková částka, o kterou úvěr přeplatíte. V tabulce naleznete pro orientaci úrokové míry a RPSN, ale protože se v naprosté většině případů udávají údaje „Od..“, nedosáhne na ně většina žadatelů. Pro stanovení sazby v konkrétním případě, kdy si zvolíte částku a dobu splácení, lze využít úvěrovou kalkulačku každé banky. Finální sazbu vám však potvrdí až na pobočce na základě posouzení bonity.
Níže uvedená tabulka ovšem obsahuje i další údaje, které jsou pro volbu úvěrového produktu podstatné. Ručení je aktuální u půjček vyšších částek přesahujících dvě stě tisíc korun, kdy banky v různé míře požadují různé formy zajištění. Nejčastější formou zajištění u vyšších částek je ručitelské prohlášení. Ručitelů může být u jedné smlouvy i několik. Vysoká hranice pro potřebu zajištění úvěru je tedy jasným benefitem. Podstatné jsou i podmínky předčasného splacení úvěru, zvláště v situaci, kdy očekáváte do budoucna finanční injekci. Některé banky umožňují splacení zcela bez sankcí, jiné si naopak účtují poplatek, který bývá stanoven procentní sazbou ze zbývající výše úvěru.
Většina bank vyžaduje zřízení běžného účtu, pokud ještě nejste jejím klientem. To nemusí být vždy nevýhoda spojená s vyššími poplatky: některé banky vám účet zřídí zadarmo. Naopak za vedení úvěrového účtu musíte platit prakticky vždy, vyjma mBank a Perfektní půjčky Komerční banky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.