« Zpět

Na leasing, nebo s úvěrem

| 11. května 2009 - 11:47 | Zprávy

Podnikatelé, kteří si od 1. dubna 2009 koupí nový automobil ke služebním účelům, si mohou z jeho pořizovací ceny odečíst 19% DPH. Možnost odpočtu daně se týká pouze těch podnikatelů a živnostníků, kteří jsou plátci DPH. Tedy všech, kteří mají roční obrat vyšší než milión korun.

Živnostníci a podnikatelé s menším obratem se mohou k platbě DPH přihlásit dobrovolně.

Při koupi vozu musí podnikatel zaplatit plnou cenu a daň mu finanční úřad vrátí na základě přiznání k DPH za dané období. Podle výše obratu buď za měsíc, nebo za čtvrtletí.

Možnosti

Pokud na nový vůz nemáte dostatek peněz, nabízejí se vám dvě možnosti: úvěr od banky, nebo leasing (operativní nebo finanční). Budete-li volit podle ceny, je nejjednodušší postavit si dvě nabídky vedle sebe.
Nelze říci, co je levnější, záleží vždy na konkrétních podmínkách. Leasing bývá výhodný v případě, že se s pořízením nového vozu trefíte zrovna do akce slibující koupi bez navýšení. Další výhodou leasingu je, že si jej většinou můžete sjednat již v místě, kde kupujete vůz. Leasingové společnosti navíc většinou nabízejí výhodnější havarijní pojištění.

Způsob financování bude ale mít vliv na to, jak rychle dostanete DPH od státu zpět.
Celou daň najednou dostane zpět ten, kdo koupí auto za hotové, nebo na úvěr od banky. V případě pořízení vozu formou finančního leasingu si mohou podnikatelé odečíst DPH jen z první mimořádné splátky (akontace) a zbytek až z každé měsíční splátky.

Nevýhody

Největší nevýhodou leasingu je, že majitelem auta zůstává po dobu splácení leasingová společnost. Pojistné plnění v případě nehody nebo krádeže proto vždy připadne jí. Když vám tedy auto ukradnou těsně před koncem splácení, nedostanete nic. Pokud si vezmete úvěr od banky, je auto vaše od okamžiku, kdy s ním odjedete z prodejny. Pojistné plnění pak dostanete vy, a nikoli banka.
Poplatky za vyřízení úvěru nebo leasingu bývají víceméně stejné, pohybují se kolem 1 % z ceny vozu. Za správu úvěru u banky zaplatíte určité měsíční poplatky, zatímco leasing bývá většinou zdarma. Předčasné splacení je s určitými poplatky možné jak u úvěru, tak u leasingu. U leasingu musíte ale navíc doplatit alespoň část úroků, o které leasingová firma předčasným splacením přijde.
Také změna pojištění bývá u leasingových smluv značně složitá. Podmínky pojištění smíte změnit jen se souhlasem leasingové společnosti. Banku změna vašeho pojištění nezajímá, záleží tedy na podmínkách pojišťovny, u které si automobil pojistíte.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.