« Zpět

Na Fóru Zlaté koruny vystoupí ministři Andrej Babiš a Jan Mládek

| 1. prosince 2014 - 18:15 | Zprávy

Proč zaostáváme v konkurenceschopnosti?
Praha 1. prosince 2014 – Konkurenceschopnost není u nás příliš frekventovaným slovem přesto, že v dnešním globalizovaném světě představuje klíčový pojem. Pozornost k němu proto zaměří Fórum Zlaté koruny, které se uskuteční ve čtvrtek 4. prosince za účasti 1. místopředsedy vlády a ministra financí Andreje Babiše a ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka.

 
PŘENOS Z FÓRA SLEDUJTE ZDE.
 
V žebříčku mezinárodní konkurenceschopnosti podle Světového ekonomického fóra si Česká republika letos polepšila o devět míst a zaujímá 37. pozici ze 144 zemí. Stále však zaostáváme za rokem 2008, kdy nám patřilo 31. místo a od té doby jsme se neustále propadali.
 
Máme na to, abychom svou pozici nyní již jen zlepšovali? O tom budou diskutovat mj. ekonomové Michal MejstříkDavid Marek, hlavní ekonom Deloitte, zabývající se poradenstvím v oblasti podnikových strategií, fúzí a akvizic, dále Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy, známý svým nekompromisním postojem k byrokracii a překážkám stavějícím se do cesty podnikání.  V diskusi dále vystoupí například Rudolf Haňka, člen Vědecké rady Vysoké školy ekonomické v Praze a dlouholetý poradce vlády pro výzkum, vývoj a inovace. Dalším diskutujícím bude Karel Bureš, nově jmenovaný generální ředitel České exportní banky a svůj pohled na konkurenceschopnost představí rovněž Zbyněk Frolík, majitel firmy LINET a jeden z nejúspěšnějších českých podnikatelů. 
 
Co ukázal exkluzivní výzkum Zlaté koruny?
Zlatá koruna provedla v souvislosti s fórem prostřednictvím agentury IPSOS exkluzivní výzkum názorů veřejnosti. Výzkum uskutečněný v polovině listopadu ukázal, že lidé v řešení řady otázek nepociťují změny k lepšímu.
 
78 % lidí nevidí viditelné výsledky v boji proti korupci. Podle 72 % dotazovaných se u nás nezlepšila vymahatelnost práva. 67 % lidí si myslí, že školství nepřipravuje dostatečně mladé lidi pro uplatnění na pracovním trhu.
 
A jak lidé hodnotí svoji budoucnost a budoucnost České republiky?  65 % lidí nevěří, že by se Česká republika někdy mohla vrátit mezi světovou elitu, mezi níž jsme patřili po vzniku Československa jako jedna z průmyslově a hospodářsky nejvyspělejších zemí. Polovina lidí (49 %) si myslí, že se naše mzdy a platy nikdy nevyrovnají úrovní mezd a platů v západních zemích. 17 % si myslí, že k tomuto vyrovnání dojde za více než 20 let. Zlepšení své životní úrovně v příštích dvou letech očekává pouze čtvrtina občanů (25 %). 67 % žádné zlepšení nepředpokládá.
 
„Česká společnost je, pokud jde o výhled do budoucnosti, velmi skeptická. Situaci, podobně jako v jiných zemích, kde hledali řešení a vydali se správnou cestou, ovlivňují v prvé řadě politici a jejich odpovědná a promyšlená rozhodnutí. Byl bych rád, aby si to zodpovědně uvědomili,“ říká k výsledkům výzkumu Pavel Doležal, ředitel Zlaté koruny.
 
Fórum Zlaté koruny s názvem KONKURENCESCHOPNOST – Dokážem si najít svoji cestu? začíná v 9,30 hodin v TOP HOTELu Praha a potrvá do 14 hodin.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.