« Zpět

Mimosoudní řešení sporů ve finanční oblasti

| 12. září 2013 - 9:30 | Zprávy

Jako v kterékoli jiné činnosti, dochází i v oblasti platebního styku ke sporům. Aby mohly být tyto spory vyřešeny mimosoudně, byly ve většině států (jako součást komplexu opatření pro ochranu spotřebitele) vytvořeny specializované instituce, přičemž v jednotlivých zemích mají tyto instituce různou míru pravomoci, resp. odlišný název (např. finanční arbitr nebo ombudsman finančních služeb).

Tyto instituce mohou být financovány např. přímo z prostředků státního rozpočtu nebo z prostředků centrální banky, přičemž je preferováno financování z jiných zdrojů než je rozpočet centrální banky, aby nebyla ohrožena jejich nezávislost. Uvedené instituce spolupracují rovněž na mezinárodní úrovni. 
FIN-NET (neboli „Cross-border Out-of-Court Complaints Network for Financial Services“) byl zřízen při Evropské komisi v Bruselu a sdružuje národní instituce tohoto typu v rámci Evropského hospodářského prostoru (tj. Evropské unie, Islandu, Norska a Lichtenštejnska).  FIN-NET se snaží o další rozvoj mimosoudního řešení sporů mezi spotřebiteli a institucemi, které působí na jednotlivých finančních trzích. Zástupci těchto institucí se rovněž pravidelně setkávají.  
Působí rovněž tzv. celosvětová síť ombudsmanů, která se nazývá INFSOS, což je zkratka názvu The International Network of Financial Services Ombudsman Schemes. S finančními ombudsmany je možné se setkat také v Asii. Zde působí tzv. Asian Ombudsman Association. Jako příklad evropské instituce pro mimosoudní řešení sporů ve finanční oblasti uvádím „ombudsmana finančních služeb“ v Irsku (viz www.financialombudsman.ie).
 
V České republice byl jako instituce pro mimosoudní řešení sporů z platebního styku vytvořen útvar finančního arbitra, a to na základě zákona č.229/2002 Sb. Jeho financování je prováděno z rozpočtu ministerstva financí ČR.
 
Finanční arbitr je oprávněn k rozhodování sporů 
  • mezi poskytovateli platebních služeb a uživateli platebních služeb nebo 
  • mezi vydavateli elektronických peněz a držiteli elektronických peněz při vydávání a zpětné výměně elektronických peněz,
  • věřiteli nebo zprostředkovateli a spotřebiteli při nabízení, poskytování nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru,
  • investičními fondy, investičními společnostmi nebo zahraničními investičními společnostmi a spotřebiteli ze standardních fondů kolektivního investování a speciálních fondů kolektivního investování, které shromažďují peněžní prostředky od veřejnosti, pokud je jinak k rozhodnutí tohoto sporu dána pravomoc českého soudu. Sjednání rozhodčí smlouvy nevylučuje pravomoc finančního arbitra. 
Finanční arbitr usiluje především o to, aby byl spor vyřešen smírně. Pro klienty je podstatné, že služby finančního arbitra jsou pro ně zcela zdarma.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.