« Zpět

Majitelé rodinných domů jsou opět v nejistotě s dotacemi na zateplení

| 24. dubna 2013 - 11:30 | Zprávy

Systém emisních povolenek (EU-ETS), který měl sloužit k regulaci vypouštění oxidu uhličitého do atmosféry a zároveň podporovat investice do alternativních zdrojů energie v posledním období přestává naprosto plnit svoji funkci.

 

Idea byla taková, že každý podnik, který bude vypouštět oxid uhličitý, bude muset mít k této činnosti potřebné množství povolenek (jedna emisní povolenka opravňuje svého majitele vypustit do ovzduší jednu tunu oxidu uhličitého) a jelikož se počítalo s cenou jedné povolenky v rozmezí 20 až 30 euro, mělo to dané podniky nutit k tomu, aby omezily celkové množství vypouštěného oxidu a raději investovali do šetrnějších technologií. První ránu dostal systém s příchodem ekonomické krize, kdy mnoho podniků bylo nuceno omezit výrobu, tedy i množství vypouštěného oxidu. To na trhu s povolenkami způsobilo, že jejich cena výrazně klesla a tedy přestala nutit podniky investovat do nových technologií. V úterý 16. dubna měl proto na programu evropský parlament návrh na stažení části (900 mil.) povolenek určených pro léta 2013 až 2015. Pokud by tento krok prošel, cena zbylých povolenek by se rapidně zvedla. Evropský parlament ovšem tento návrh zamítl, což způsobilo, že se cena jedné povolenky dostala na historické minimum 2,63 eur a de facto se tím celý systém emisních povolenek stal neúčinným.
 
Česká republika měla v plánu v letech 2013 až 2020 realizovat s pomocí prodeje emisních povolenek dotační program Nová zelená úsporám. Bylo předpokládáno, že do tohoto programu půjde přes 27 miliard. Pokud se ale cena povolenek nezvýší je téměř nemožné tak velké sumy dosáhnout. Je proto velkou otázkou jak celý program dopadne. Jen pro připomenutí, v původním programu Zelená úsporám bylo proplaceno 17 mld. korun a každý si vybaví velké fronty zklamaných žadatelů na úřadech. Zlomový okamžik nastane v srpnu tohoto roku, kdy ministerstvo začne přijímat žádosti o proplacení dotací, přitom je možné žádat o dotace na zateplení realizované již od 1. ledna tohoto roku.
 
Vytvořeno ve spolupráci se stavební firmou Envisto realizující rodinné domy na klíč, více na http://envisto.cz/domy-na-klic
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.