« Zpět

Lidé šetří na pojištění majetku

| 24. února 2009 - 12:22 | Zprávy

Z ankety České asociace pojišťoven vyplynulo, že se lidé při pojištění majetku dopouštějí mnoha chyb. Ti starší ho dokonce často nemají pojištěný vůbec. V lednu letošního roku uskutečnila Česká asociace pojišťoven (ČAP) anketu, ze které vyplynula zajímavá zjištění: lidé mívají zastaralé smlouvy, neznají pojistné podmínky, špatně se orientují v pojistných produktech či si vůbec neuchovávají dokumenty k pojištěným předmětům.

Z ankety České asociace pojišťoven vyplynulo, že se lidé při pojištění majetku dopouštějí mnoha chyb. Ti starší ho dokonce často nemají pojištěný vůbec.

V lednu letošního roku uskutečnila Česká asociace pojišťoven (ČAP) anketu, ze které vyplynula zajímavá zjištění: lidé mívají zastaralé smlouvy, neznají pojistné podmínky, špatně se orientují v pojistných produktech či si vůbec neuchovávají dokumenty k pojištěným předmětům. To všechno z jediného důvodu - aby ušetřili.

Pojištění majetku je v dnešní době, kdy často dochází k živelním pohromám, nutností každé domácnosti. Přesto ale stále existují lidé, kteří majetek pojištěný nemají. Z dotázaných v anketě ČAP to bylo 6 %. Převažují mezi nimi starší občané nad padesát let, kteří si neuvědomují, že si v případě pojistné události budou hradit škodu v plné výši sami.
Podpojištění majetku „Zdaleka nejčastějším problémem jsou však zastaralé smlouvy. Sjednané pojištění v jejich případě dávno neodpovídá aktuální hodnotě majetku pojištěnců. Vzniklá škoda pak mívá pro klienty nedozírné následky,“ říká Marcela Kotyrová, manažerka komunikace ČAP.
To potvrdila také lednová anketa. 62 % dotázaných ve svých smlouvách sjednané pojištění nikdy neaktualizovalo a polovina z nich měla majetek pojištěný déle než deset let. Lidé se tak vystavují riziku podpojištění, a když dojde k nečekané události, pojišťovna jim uhradí škodu jen částečně, protože cena majetku se s léty mění.
Lidé ale podceňují rovněž aktualizace údajů o pojistníkovi či způsobu platby. Známé jsou třeba případy, kdy pojištění majetku bylo sjednáno na osobu již mrtvou, ale dědicové platili pojistné nadále. Za takové situace pojištění zaniká a pojišťovna může plnění škody odmítnout.

Únor - měsíc pojištění

Někteří lidé si rovněž stále pletou pojmy pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti. Mnohdy si tak majitelé rodinného domku zařídí pojištění domácnosti, ale v případě škodní události se pak diví, že náhradu musí hradit ze svého.
Může za to také skutečnost, že si lidé důkladně nepročtou pojistné podmínky (20 % dotázaných je nečte vůbec), a tak netuší, jak a proti čemu jsou vlastně pojištění.
Alarmující je i zjištění, že jen necelá čtvrtina oslovených si uchovává dokumentaci k pojištěným předmětům a 26 % nemá doklady vůbec. Jenže bez prokázání odpovídající dokumentace k pojistné události má pojišťovna právo krátit plnění nebo škodu nezaplatí vůbec.
Česká asociace pojišťoven již podruhé vyhlásila únor měsícem pojištění. Loni byla kampaň zaměřená na životní pojištění a letos na oblast pojištění majetku. Od kampaně si slibuje předat veřejnosti srozumitelnou formou praktické informace o pojištění a pomoc zorientovat se v nabídkách produktů na trhu.
ČAP veřejnosti zpřístupnila internetové stránky www.pojistimajetek. cz, kde nabízí doporučení, rady a odpovědi na časté otázky týkající se pojištění majetku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.