« Zpět

Lidé pojištění domů a domácností stále podceňují

| 24. listopadu 2008 - 12:14 | Zprávy

ŘEDITEL ÚSEKU POJIŠTĚNÍ MAJETKU A ODPOVĚDNOSTI KOOPERATIVY MICHAEL NEUWIRTH odpovídá mj. na otázku, proč si svůj domov pojistit a jaká nebezpeční našim domácnostem i domům trvale hrozí...

ŘEDITEL ÚSEKU POJIŠTĚNÍ MAJETKU A ODPOVĚDNOSTI KOOPERATIVY MICHAEL NEUWIRTH:

* Proč si svůj domov pojistit? Dokázal byste přesvědčit ty, kteří pojištěni nejsou?

Našim domácnostem i domům trvale hrozí četná nebezpečí. Již před více než dvěma sty lety se lidé začali pojišťovat proti požáru. Výskyt požárů v domácnostech je už sice řidší, ale jeho následky bývají stále drastické. Naše byty jsou plné plastů, umělých tkanin a materiálů obsahujících syntetické barvy a lepidla. Pokud v tomto prostředí vznikne oheň, šíří se velmi rychle a zpravidla zachvátí celý byt či několik bytů nad sebou. A co neshoří, to zdevastuje kouř či voda při hašení. Nebýt v takové situaci pojištěn? Představte si – ráno odejdete z domova, a když se vrátíte z práce, nemáte nic. A pokud nemáte statisíce či milióny korun na obnovu, jste ve velmi nezáviděníhodné situaci.

* To je sugestivní představa. A co další živly?

Stejné účinky jako požár mívá výbuch plynu. Dalším mnohem frekventovanějším rizikem jsou povodně a záplavy. Nejčastější škody na domácnostech a na obytných budovách však nepůsobí přírodní živly, ale voda z vodovodního nebo odpadního potrubí.

* Jistě nenecháte stranou zloděje a vandaly...

Bezpečnostní dveře, kvalitní zamřížování oken v přízemí a elektronické zabezpečení rodinných domů jsou sice už celkem běžným prvkem, ale nenechme se ukolébat – zloději jsou vždycky před námi o krok napřed. S každou novou technikou se jejich schopnosti zdokonalují. Dobré zabezpečení více láká, protože ukazuje, že majitel má co chránit, navíc může dostat zajímavou slevu od pojišťovny. Nelze prakticky uhlídat, aby se v bytě či domě nemohlo nic stát. Vždyť třeba oheň nemusí vzniknout u vás doma, může se rozšířit ze sousedství, z vedlejší budovy. Základem vašeho pocitu bezpečí by tak mělo vždy být kvalitní pojištění.

* Lidem splývají pojmy pojištění domácnosti a pojištění domu. Můžete vysvětlit rozdíl?

Mnoha klientům pojištění domácnosti a domu opravdu splývá. Pojištění domácnosti je dlouhodobě vžitý, ale nepřesný termín – správně by se mělo hovořit o pojištění zařízení domácnosti, protože toto pojištění se vztahuje na vybavení bytu a na osobní majetek osob v domácnosti žijících. Něco jiného je pojištění samotného bytu, rodinného domu nebo třeba rekreační chaty či chalupy, tedy nemovitosti. Některé věci, třeba vestavěný nábytek nebo zabudované spotřebiče, mohou spadat do obou druhů těchto pojištění. Každá pojišťovna to řeší trochu jinak. Proto také nabízíme speciální kombinované pojištění pro majitele rodinných domů, které se vztahuje jak na nemovitost, tak na veškeré zařízení domácnosti.

* V čem je výhodné uzavřít si pojištění majetku občanů právě u vás?

Produkty různých pojišťoven jsou dnes velmi vyrovnané, takže je stále těžší něčím zaujmout. Klientům nejvíce u pojištění záleží na ceně a pak na servisu při vyřizování pojistných událostí. Kooperativa v pojištění majetku občanů nabízí vyvážené pojištění co do rozsahu a ceny. Naše produktová varianta Komfort představuje prakticky nejširší krytí, které je na českém pojistném trhu k dispozici, a to za velmi rozumné pojistné. Náš produkt Optimum je velice výhodný pro majitele rodinných domů, protože zahrnuje veškeré pojištění v jedné pojistce, tedy stavbu i domácnost. To poskytuje jistotu, že na nic nebylo zapomenuto a že se nic neplatí zbytečně dvakrát. I co se týká požadavků na obslužný servis, jsme vyhodnocováni veřejností velmi dobře. Naším záměrem je poskytovat našim zákazníkům skutečně kvalitní pojištění za rozumnou cenu. Také nikdy nevzdáme boj proti pojistným podvodům. Škody z pojistných událostí však hradíme korektně a bez zbytečných průtahů a komplikací.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.