« Zpět

Letitá pojistka škody nezaplatí

| 6. srpna 2009 - 10:37 | Zprávy

Záplavy se dnes mohou objevit snad i na kopci – a nikdo se tomu nediví. Při tak nejistých podmínkách význam pojištění nemovitosti roste. Pokud je ovšem aktuální. Před dvaceti lety se dal rodinný dům postavit za tři sta tisíc korun. Když však dnes voda dům vytopí, jeho majitel, pokud pojistnou smlouvu neaktualizoval, od pojišťovny víc než 300 tisíc nedostane.

Záplavy se dnes mohou objevit snad i na kopci – a nikdo se tomu nediví. Při tak nejistých podmínkách význam pojištění nemovitosti roste. Pokud je ovšem aktuální.
Před dvaceti lety se dal rodinný dům postavit za tři sta tisíc korun. Pojištění nemovitosti na oněch 300 tisíc potom nebylo nijak drahé.
Když však dnes voda dům vytopí, jeho majitel, pokud pojistnou smlouvu neaktualizoval, od pojišťovny víc než 300 tisíc nedostane.
Podle průzkumu České asociace pojišťoven ovšem dvě třetiny lidí smlouvu nikdy neaktualizovaly. Výsledkem je, že při pojistné události dostane pojištěný jen část ceny zničené nemovitosti – a to takovou část, na kterou je pojištěný v porovnání se skutečnou cenou. Pokud by tedy aktuální cena takového domu byla dva miliony korun, od pojišťovny by majitel dostal méně než šestinovou náhradu škod. Cena nemovitosti přitom může růst díky růstu spotřebitelských cen, inflaci obecně, přístavbám, rekonstrukcím či dovybavení.
Co všechno je třeba pojistit Pokud vás smlouvu nikdy nenapadlo aktualizovat, v lepším případě možná pojišťovna navýšila pojistnou částku za vás automaticky. Například pojišťovna Allianz nabízí službu „indexace pojistné částky“, která se řídí inflací.

Chcete si vybrat novou pojistku? Podívejte se na nabídku pojišťoven na stránkách Zlaté koruny právě zde

Veškeré navýšení ceny movitosti nad rámec inflace však musíte provést sami. „I bez jednorázové nákladnější investice se vyplatí smlouvu ,oprášit‘ vždy jednou za 3–5 let,“ říká Eva Svobodová, tisková mluvčí pojišťovny Uniqua.
Přes veškerou snahu však můžete na jednu věc zapomenout. „Je potřeba pamatovat i na to, že řádění živlů se nemusí omezit pouze na samotný dům. Pojistit bychom tedy měli vždy jak svou nemovitost, tak i její zařízení a stavební součásti v rámci pojištění domácnosti,“ říká Pavla Paseková z pojišťovny Allianz. Při pojištění domácnosti pak nemá smysl částku nadsazovat. Pojišťovny totiž hledají nejlevnější cenu za zničené zařízení.
Když navíc sjednáte pojištění domácnosti a nemovitosti najednou, pojišťovny často poskytnou slevu.

Kolik zaplatíte ročně pojistného        

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.