« Zpět

Leasingové společnosti sázejí na akční nabídky

| 20. října 2008 - 12:48 | Zprávy | Leasing

Od daňové reformy, která se mimo jiné dotkla také principů fungování finančního leasingu a přinesla omezení zejména v době trvání, uplynulo více než deset měsíců. I přes jistou ztrátu atraktivity ve formě zkráceného odepisování se stal leasingový trh barvitějším. 

Od daňové reformy, která se mimo jiné dotkla také principů fungování finančního leasingu a přinesla omezení zejména v době trvání, uplynulo více než deset měsíců. I přes jistou ztrátu atraktivity ve formě zkráceného odepisování se stal leasingový trh barvitějším.
Leasingové společnosti představily celou řadu novinek, které byly reakcí na změnu podmínek financování. Vedle ‚klasického‘ finančního leasingu s dobou trvání 60 měsíců se na trhu objevily také různé variace zkráceného finančního leasingu, které reflektují na potřeby podnikatelů získat daňově uznatelné splátky i za kratší dobu, než stanovuje zákon.

Výhoda úvěru

Osvědčeným a také ve stále větší míře využívaným produktem je spotřebitelský úvěr, u kterého došlo meziročně k reálnému zvýšení o 19,7 procenta. „Výhodou spotřebitelského úvěru, stejně jako ostatních produktů nabízených leasingovými společnostmi, je zejména jejich dostupnost, jednoduché a snadné vyřízení,“ dodává Pavel Ráliš, vrchní obchodní ředitel společnosti Autoleasing, dceřiné společnosti České spořitelny. Na významu roste také operativní leasing. Leasingové společnosti nabízejí různé varianty operativního leasingu, od holého financování bez doprovodných služeb, přes správu vozového parku se službami na klíč. Podle statistiky České leasingové a finanční asociace podíl operativního leasingu na celkovém leasingu dosáhl za první pololetí roku 2008 16,3 procenta, u osobních a užitkových vozů již 25,2 procenta.

Šance pro investory

„Holé financování předmětu s různou variabilitou splácení a plně daňově uznatelnými splátkami je mezi podnikateli stále populárnější. Naše společnost například nabízí v této oblasti tzv. mobility leasing. Jedná se o ojedinělou nabídku financování, která v sobě kombinuje prvky finančního a operativního leasingu – pronájem bez povinnosti vůz odkoupit,“ uvedl Pavel Ráliš.
Pro investory, kteří zvažují, že si pořídí automobily, stroje nebo jiná zařízení, zůstává i nadále leasing jednou z možných forem financování. Nevýhodou finančního leasingu je fakt, že vlastnit zakoupenou věc bude investor až po zaplacení všech závazků, výhodou naopak dostupnost a jednoduchost vyřízení.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.