« Zpět

Leasing: jak se dělí rizika

| 8. září 2008 - 10:38 | Zprávy | Leasing

Leasing se od ostatních forem financování majetku liší způsobem nakládání s riziky. Na rozdíl od úvěrů umí leasing zákazníka zbavit velké části majetkových rizik. To vše je možné díky jevu, který je jinak považován za nevýhodu leasingu, a tomu, že pronajatý majetek patří po celou dobu trvání leasingu leasingové společnosti.

Za majetek totiž primárně nese odpovědnost ten, kdo je jeho vlastníkem, jenže vždy záleží na dohodě. Základním rizikem, které každý kupec podstupuje, je investiční riziko. Aktuální tržní ceny každého majetku se vlivem tržních mechanismů i způsobu jeho používání v čase neustále mění. Mezi nejisté investice z tohoto pohledu patří například elektronika, výpočetní technika a dopravní prostředky.

U běžnějšího finančního leasingu nese toto riziko leasingová společnost a klient zná několik let předem konečné náklady na pořízení svého majetku. Další rizika lze označit jako podnikatelská nebo provozní. Spadají sem zejména neplánované náklady na pozáruční opravy, ale i újmy vzniklé dočasnou neschopností provozu zařízení. Podnikatel se musí vypořádat i s rizikem technologického zastarání každé investice. Díky leasingu však může pokročilejší technologii pořídit dříve a získat tím výhodu na svém trhu.

Operativní leasing sice funguje podobně jako finanční, ale je specifický tím, že klient pronajatý majetek po určitou dobu jeho životnosti používá a na konci leasingu jej neodkupuje do svého vlastnictví. Leasingová společnost tento majetek ve většině případů prodá třetí osobě, například do autobazaru, a to za tržní cenu. Správné stanovení zůstatkové ceny, která se co nejvíce blíží budoucí tržní ceně, je důležité pro celou transakci, protože z ní se vypočítává cena pro zákazníka. U operativních forem leasingu existují dva způsoby, jak rizika rozdělit mezi nájemce a pronajímatele – uzavřená a otevřená kalkulace.

Jak se počítá cena operativního leasingu

Nejčastějším operativně leasovaným majetkem je osobní automobil. Jeho účetní životnost je podle zákona o dani z příjmu pět let. Ovšem operativní leasing může trvat třeba jen rok. Základním kamenem leasingové kalkulace pak bude sjednaný počet kilometrů, který může nájemce za příslušné období ujet, a správně odhadnutá poměrná část ceny vozu – amortizace, zde pro jednoduchost například jedna pětina. Cena celé služby se potom skládá z více položek.

Jednoduchost

Uzavřená kalkulace operativního leasingu je typická tím, že většinu majetkových i provozních rizik nese leasingová společnost. O to pečlivěji musí odhadnout budoucí zůstatkovou cenu majetku, aby jeho dalším prodejem neprodělala. Klient by tudíž měl před zahájením leasingu věnovat více času co možná nejpřesnějšímu popisu majetku, který hodlá financovat, a míře jeho využití. To proto, že hodnotu auta neurčují pouze značka a barva, ale i předpokládaný rozsah opotřebení provozem, zejména počet najetých kilometrů. Pro zákazníka je výše splátek neměnná, a to i v případě, že nečekaně stoupnou náklady na provoz a servis vozidla nebo jiného zařízení anebo narostou úrokové sazby vyhlašované národní bankou. Se všemi těmito náklady se musí vypořádat leasingová společnost.

Spoluúčast na zisku i ztrátě

V případě otevřené kalkulace se klient o téměř všechna ekonomická rizika s leasingovou společností dělí. Leasingová společnost na začátku spolupráce stanoví budoucí zůstatkovou cenu majetku. Pokud je skutečná tržní cena majetku na konci leasingu vyšší než ta odhadovaná, klientovi je přebytek vrácen formou dobropisu. V opačném případě je mu chybějící částka fakturována.

Operativní leasing může existovat v mnoha variantách, které se mohou lišit nejen způsobem kalkulace, ale především množstvím objednaných doplňkových služeb. Řadě firem může vystačit prostý operativní leasing, tzn. bez plného servisu. Jde v podstatě o výhodný pronájem, něco jako dlouhodobé zapůjčení auta od autopůjčovny. Vozidlo je řádně přihlášeno a má zaplaceno povinné ručení, silniční daň i poplatek za autorádio. Splátky mohou být podstatně nižší než u finančního leasingu, protože se nesplácí celá cena vozidla. Klient, který vyznává filozofii outsourcingu a chce činnosti nesouvisející s náplní vlastního podnikání zajišťovat dodavatelsky, naopak zvolí full service leasing. Zajistí si tak kompletní údržbu pronajatého majetku a různé administrativní služby navíc.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.