« Zpět

Komplexní nabídka vítězí

| 23. října 2008 - 11:07 | Zprávy | Leasing

Leasingový trh patří v České republice k těm nejvíce konkurenčním. Jak se na něm odrazí probíhající krize na světových finančních trzích a co lze očekávat od společností, které tento produkt nabízejí?

Rychlost uzavření smlouvy a cenové zvýhodnění ve formě bonusů a akcí zákazníka na leasingu nejvíce lákají, říká jednatel ŠkoFINu Stefan Rasche.

*

Světová finanční krize obecně má vliv na dostupnost finančních zdrojů – a to jak z hlediska ceny peněz, tak i obecně v souvislosti s jejich získáváním. I proto současnému dění více odpovídá název krize důvěry. V případě leasingu se zatím v České republice výraznější dopad na cenu finálních služeb neočekává. Stejně jako pojišťovny, které nad očekávání snížily cenu pojištění, i zde – v oblasti leasingu – působí podstatně více síla konkurence. Naopak – finanční krize, tedy omezení dostupnosti úvěrů pro některé žadatele a zvyšování úrokových sazeb, vede ke zvýšení zájmu o financování řady investičních záměrů leasingem. Zde jsou totiž závazky příjemců leasingu jištěny vlastnictvím poskytovatelů leasingu k najímané věci. Poskytovatelé leasingu mohou proto jít zásadně do větších rizik. Sledujeme proto růst využívání leasingu jako alternativy k úvěru při financování investic i spotřebitelských potřeb. Samozřejmě se vyvíjí i trh leasingu bez ohledu na finanční krizi. V našem případě považujeme za hlavní výhodu specializaci a také důraz na podporu autorizovaných prodejců VW Group.

* Dlouhodobým trendem na tuzemském trhu je oblast operativního leasingu, daří se s jeho výhodami proniknout i mezi menší společnosti?

Operativní leasing se v budoucnosti stane ještě důležitějším. Velké společnosti si již dávno uvědomily, že nejde o to, auto vlastnit, ale používat ho. Nejen velké společnosti už začínají budovat své vozové parky, protože se stávají nezbytností pro jejich podnikání. Operativní leasing pro menší společnosti i soukromé osoby může být alternativou ke klasickému finančnímu leasingu. Především umožní kratší dobu financování. Průměrná doba smluv fleetových zákazníků činí 36 měsíců, což zřejmě představuje nákladové optimum. Nemyslíme si, že by výraznější zkracování této doby bylo ekonomicky efektivní. Současná legislativa však požaduje minimální dobu finančního leasingu 60 měsíců, což je pro řadu firem neúnosné. I proto nabízíme inovovaný operativní leasing – komplexní správu vozových parků a program dodatečných služeb. Měsíční splátky zahrnují amortizaci vozu, úroky, pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla, silniční daň, poplatek za rádio a přihlášení vozu. Všechny smlouvy jsou koncipovány jako uzavřená kalkulace s pevnými měsíčními splátkami. Díky tomu má firma vyrovnané měsíční náklady na provoz svých vozů, ví přesně, kolik ji budou stát v horizontu jednoho, dvou nebo třeba tří let. Totéž platí pro soukromé zákazníky.

* Do jaké míry funguje na českém trhu internetová komunikace s klienty – současnými i budoucími?

Vzhledem k organizaci a systému prodeje je pro nás internetová komunikace již od počátku neodmyslitelná. Internet využíváme jako základní komunikační kanál. Byli jsme jednou z prvních leasingových společností, která umožňuje uzavírání smluv s klientem on-line u obchodníka. V letošním roce jsme byli první a jediní na trhu v uvedení operativního leasingu bez omezení velikosti klienta s možností uzavřít jej on-line přímo u všech našich autorizovaných koncernových dealerů, a to do třiceti minut. Individuální podmínky smluv se sjednají přímo v pohodlí autosalonu našeho koncernového prodejce. Sázíme nejen na výhodnost naší nabídky, ale i na jistotu a pohodlí, které klientům poskytujeme právě díky rychlé internetové komunikaci.

* O které značky automobilů bývá zájem ve druhé půli roku největší?

Hlavní zájem našich zákazníků se většinou soustřeďuje na aktuální taktické akce na podporu prodeje. Připravujeme se také na uvedení mnoha nových modelů VW Group, jakými jsou například Passat CC a Škoda Superb, které zajímají naše zákazníky, kteří si u nás pořizují a obměňují celý vozový park, nebo nový Golf VI či vylepšená Škoda Octavia, které se objeví velice brzy.

* Jaký vývoj očekáváte na leasingovém trhu do konce roku?

Troufám si říci, že jako pokaždé bude konec roku opět rekordní, i co se prodejních statistik týče. Předpokládám – alespoň podle dosavadních zkušeností i podle toho, co připravuje naše společnost – že se na trhu objeví několik předvánočních novinek. Koncem roku kulminuje zájem o uzavírání obchodů zejména ze strany podnikatelů a firem, kteří se snaží optimalizovat finanční řízení firem, bilancovat a využívat nabídek, které v tuto dobu od leasingových společností obvykle přicházejí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.