« Zpět

Firmy jsou při investování opatrnější

| 20. října 2008 - 12:48 | Zprávy | Leasing

GENERÁLNÍ ŘEDITEL SPOLEČNOSTI ČSOB LEASING KAREL BOUČEK: Chování zákazníků v obavách nad dopady daňové reformy, tedy zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, který nabyl účinnosti dne 1. ledna 2008. 

GENERÁLNÍ ŘEDITEL SPOLEČNOSTI ČSOB LEASING KAREL BOUČEK:
* Co podle vás letos nejvíce ovlivnilo český leasingový trh?

Chování zákazníků v obavách nad dopady daňové reformy, tedy zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, který nabyl účinnosti dne 1. ledna 2008. Tato daňová reforma sice prodloužila minimální dobu trvání finančního leasingu a limitovala také daňovou uznatelnost ročního úhrnu leasingových splátek nájemce, ale v porovnání s předešlým vývojem zákaznické poptávky de facto nepředstavovala žádnou významnou změnu. Obavy a neznalosti nových pravidel si však vybraly svou „daň“.

* V čem především?

Důsledkem bylo výrazné zvýšení obchodů v oblasti finančního leasingu v prosinci předchozího roku, následované poklesem objemu obchodů na počátku letošního roku. Velké množství firem využilo před koncem minulého roku původního nastavení výhod finančního leasingu a vyřešilo předčasně své investiční potřeby před platností nové daňové reformy. Rád bych ale zdůraznil, že změny způsobené daňovou reformou se týkají jen podnikatelů, pro spotřebitele platí finanční leasing bez jakýchkoli legislativních omezení doby trvání smlouvy.

* Jak daňová reforma ovlivňuje činnost leasingových společností?

Velkých univerzálních leasingových společností s plnou produktovou nabídkou se reforma v podstatě nedotkla. Naopak, daňová reforma pomohla velkým leasingovým společnostem k rozvoji dalších alternativních produktů a portfolio těchto společností bylo rovnoměrněji rozloženo mezi více produkty. Došlo sice také k již zmíněnému dočasnému celkovému poklesu zájmu o financování, ale situace se pomalu stabilizuje. Příčinou byla pomalá orientace zákazníků v nových daňových podmínkách.

* A jaký vliv na tento sektor má turbulence na světových finančních trzích?

Další skutečností, která má jistě také vliv na míru využívání leasingu, je zpomalení růstu české ekonomiky a v neposlední řadě i události na finančním trhu USA a Evropy a z toho plynoucí větší opatrnost firem při investování. Většinou každá porucha „normálního stavu“ se projeví obavami, které se promítají do poptávky na trhu.

* Jak jste na tyto změny reagovali vy?

Naše společnost vstoupila do letošního roku dobře produktově i procesně připravená na daňovou reformu. Pojali jsme nové prostředí naopak jako příležitost k většímu uplatnění produktové řady operativního leasingu ČSOB Autolease a spotřebitelského úvěru. Výhodou naší nabídky v nových tržních podmínkách je její šíře a ucelenost, která klientům přináší možnosti řešení jejich potřeb tak říkajíc pod jednou střechou. Zákazníkům nabízíme financování osobních, užitkových a nákladních automobilů, ale i strojů a zařízení, formou finančního a operativního leasingu nebo úvěru, a navíc jsme schopni každý financovaný předmět výhodně pojistit.

* Sledujete již během letošního roku na trhu nějaké změny v trendech financování?

V průběhu roku podle očekávání roste podíl operativního leasingu. Nejvíce se týkal nových automobilů, kde vzrostl o tři procentní body, ale rostlo i financování nákladních vozů a strojů formou operativního leasingu. Nejvíce však vzrostlo úvěrové financování, a to o čtyři procentní body, opět nejmarkantněji u automobilů, kde narostlo ze 32procentního podílu na 42 procent. Finanční leasing si drží stále postavení hlavního nástroje financování movitých věcí, ale jeho podíl poklesl ze 63 na 59 procent.

* Platí tyto trendy i v ČSOB Leasing?

Naše letošní obchodní výsledky v oblasti finančního leasingu v podstatě kopírují globální trendy. V průběhu letošního roku zaznamenala i naše společnost 75procentní nárůst v oblasti spotřebitelských úvěrů a operativního leasingu. ČSOB Leasing zachytil nástup růstu neleasingového financování a obratem ve výši 4,2 miliardy korun, dosaženým v pololetí, se stal jedničkou mezi leasingovými společnostmi i v této oblasti.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.