« Zpět

Evropský leasing není zatím postižen finanční krizí

| 14. října 2008 - 11:11 | Zprávy | Leasing

V Madridu se počátkem tohoto týdne sešly na letošní výroční konferenci evropských federací Leaseurope a Eurofinas téměř tři stovky předních poskytovatelů leasingu a spotřebitelských úvěrů ze zemí EU a z většiny dalších evropských zemí. Představitelé těchto sektorů evropského finančního trhu se shodli, že světová finanční krize zatím leasing a nebankovní spotřebitelské úvěry nezasáhla...

V Madridu se počátkem tohoto týdne sešly na letošní výroční konferenci evropských federací Leaseurope a Eurofinas téměř tři stovky předních poskytovatelů leasingu a spotřebitelských úvěrů ze zemí EU a z většiny dalších evropských zemí. Představitelé těchto sektorů evropského finančního trhu se shodli, že světová finanční krize zatím leasing a nebankovní spotřebitelské úvěry nezasáhla, že jejich poskytovatelé dostojí všem sjednaným závazkům a že zatím nedochází k výraznějšímu růstu problémů se splátkami ani u jejich zákazníků.

Osvědčily se zásady obezřetného jednání při sjednávání finančních obchodů a konzerva-tivní postupy ve styku se zájemci o nebankovní finanční produkty, které jsou založeny na zohlednění hlavních rizik. Leasing se stává díky své dostupnosti a jištění vlastnictvím lea-sované věci po celou dobu leasingu stále vyhledávanější alternativou k úvěrovému financování.

Účastníci konference byli zajedno i v tom, že rozvoj nebankovních finančních služeb po-znamená nastupující recese ekonomik zemí západní Evropy. Snížení poptávky v důsledku útlumu ekonomických aktivit se projevilo již na meziročním poklesu evropského leasingu v pololetí letošního roku o 1,7 % (s největším poklesem na britském a španělském trhu). S ohledem na vývoj úvěrového trhu však podíl leasingu na financování evropských inves-tic (20,8 % v r. 2007) neklesá.

Očekávání představitelů evropské komunity poskytovatelů leasingu a nebankovních spotřebitelských úvěrů jsou celkově zdravě optimistická. Přes nepříznivý makroekonomický vývoj nedojde k výraznější změně trhu, podíl poskytovatelů na podpoře ekonomického rozvoje nepoklesne. Lze očekávat, že tyto predikce budou potvrzeny na příští výroční konference Leaseurope a Eurofinas, kterou bude v říjnu 2009 hostit v Praze Česká leasingová a finanční asociace.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.