« Zpět

Auto na leasing musí být pojištěno

| 3. listopadu 2008 - 11:28 | Zprávy | Leasing

Majitel nebo provozovatel vozidla dnes mají možnost pojistit se proti velkému množství rizik. Na českých silnicích, kde na řidiče číhá spousta různých nebezpečí, ať už jsou působena lidmi, anebo přírodou, se to pravděpodobně vyplatí.

Leasingové společnosti, u kterých se velice často pojištění sjednává, dávají klientovi většinou na výběr z více pojistných produktů od různých pojišťoven.

Přes leasingovku je pojištění levnější

Leasingová společnost nakupuje pojištění ve velkém, proto by měla být schopna zprostředkovat zákazníkovi pojištění za výhodnější sazby, než kdyby kontaktoval pojišťovnu sám. Cena pojištění pak bývá rozpočítána do jednotlivých splátek, takže klient ušetří i na bankovních poplatcích.
K pojištění vozidel bývají jako bezplatný bonus poskytovány asistenční služby nebo doplňková pojištění týkající se řidiče samotného.

Povinné ručení je opravdu povinné

Podle zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla musí mít každý vlastník vozidla uzavřeno zákonné pojištění, kterému se častěji říká povinné ručení. Jinými slovy dopravní prostředek bez tohoto pojištění nesmí na silnici. Ze zákonného pojištění se hradí případné škody způsobené jiným osobám – na majetku i na zdraví.
Výše roční sazby je často proměnlivá v závislosti na předchozím čerpání úhrad škodních událostí. Čím déle auto nezpůsobí žádnou újmu druhé osobě, tím je jeho povinné ručení levnější. Slevy mohou být i více než poloviční.

Havarijní nejen pro případ havárie

Havarijní pojištění, které pomáhá krýt škody na vlastním vokonce zidle nebo zdraví, není sice žádným zákonem vyžadováno, ale leasingové společnosti jeho uzavření preferují. Jde o ochranu majetku, který po dobu leasingu patří jim a po jeho skončení bude převeden na zákazníka. U úvěrů je situace podobná a sjednané pojištění kryje rizika přímo majiteli financovaného předmětu a nepřímo i leasingové společnosti.
S rostoucím počtem aut na silnicích roste i riziko případného střetu. Kromě škod způsobených dopravními nehodami se však toto pojištění vztahuje i na živelní pohromy, poškození neznámou osobou a krádež.
Proti poškození a odcizení lze pochopitelně pojistit i jiné leasované a úvěrované předměty – například stroje a jiná zařízení.

Doplňková pojištění

U automobilů rovněž existuje možnost připojistit si jejich nejrizikovější části – v drtivé většině případů jde o obvodová skla, tedy lidově okna. Pojistku lze dohodnout na všechna okna, případně jen na čelní sklo, jehož poškození je nejpravděpodobnější.
Toto připojištění se sjednává jako doplněk ke smlouvě o povinném ručení nebo havarijním pojištění, tedy nikoli samostatně. Opravy skel je sice možné hradit z havarijního pojištění, ovšem k tomu se vztahuje spoluúčast pojištěného. V případě úhrady opravy z připojištění skel však obvykle celou sumu hradí pojišťovna.

Rizik je více

Pojistit se lze i proti dalším hrozbám, které se mohou objevit v souvislosti s leasingem a provozem vozidla. Za poměrně nízkou sazbu je například možné k havarijnímu pojištění připojistit všechny pasažéry v autě proti úrazu. Připojištění je možné uzavřít i na zavazadla uložená ve vozidle – respektive na jejich poškození nebo odcizení. Jelikož mírně stoupá počet občanů, kteří mají problémy se splácením svých dluhů, nabízejí leasingové společnosti také pojištění schopnosti splácet. Pokud se zákazník dostane do platební neschopnosti, například vlivem ztráty zaměstnání, část splátek za něj zaplatí pojišťovna.
Za zmínku ještě stojí dvě méně známé možnosti, a to pojištění právní ochrany a pojištění pořizovací ceny. První z nich pomáhá hájit právní zájmy pojištěného kupříkladu při řešení soudních sporů souvisejících s nějakou škodou a zároveň ušetřit výdaje na právníky.
Má-li zákazník u specializované pojišťovny připojištěnu pořizovací cenu vozidla a toto vozidlo je zcela zničeno při nehodě nebo ukradeno, proplatí mu „základní“ pojišťovna z havarijního pojištění škodu v plné výši a specializovaná pojišťovna doplatí rozdíl do původní nákupní ceny vozidla.
V případě uzavření pouze havarijního pojištění může vlivem prudkých poklesů cen aut poškozený získat jen určitou část, která bude odpovídat aktuální obecné ceně daného auta na trhu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.