« Zpět

Leasing stále běží hladce a obrace

| 27. března 2009 - 13:04 | Zprávy

Operativní leasing je v současné době ve firemní sféře nejprogresivněji rostoucí formou financování. Letošní rok zaznamenal další změny v daňovém režimu leasingu. Předchozích dvacet let konjunktury leckoho ukolébalo. Současná ekonomická situace však nutí řadu firem zamyslet se nad svými cíly a směřováním, přehodnotit výrobní programy a tzv.

Operativní leasing je v současné době ve firemní sféře nejprogresivněji rostoucí formou financování
Letošní rok zaznamenal další změny v daňovém režimu leasingu.
Předchozích dvacet let konjunktury leckoho ukolébalo. Současná ekonomická situace však nutí řadu firem zamyslet se nad svými cíly a směřováním, přehodnotit výrobní programy a tzv. vysmýčit "pavouky" z rohů a skulin nerentabilního hospodaření. Říká se, že přežijí jen nejlepší. Bez nových investic to však nelze. Především pro malé a střední podnikatele je v současné zostřené firemní politice mnoha bankovních domů komplikované dosáhnout na externí zdroje financování. Alternativou pro ně je leasing.
Základní rozdíl mezi financováním bankovním úvěrem a leasingem je ve vlastnictví financovaného předmětu. U leasingu, proti bankovnímu úvěru, zůstává předmět financování po celou dobu splácení ve vlastnictví leasingové společnosti. Důležitým faktorem pro rozhodování firmy, zda využít finanční krytí úvěrem či leasingem, je její interní politika. Leasing, jako mimobilanční financování, umožňuje firmě z pohledu plánování rozložit náklady rovnoměrně do ceny výrobku a tím přesněji plánovat cash-flow. Nedochází tak ke zkreslení nákladů, jako v případě zrychleného odpisu u bankovního úvěru. Dalším rizikem zrychleného odpisu, které si firmy často neuvědomují, je větší finanční zátěž v období, kdy firma uplatňuje zrychlený odpis, což jí snižuje rating v případě žádosti o další úvěr. Financování bankovním úvěrem či za hotové je výhodné pro firmu, která chce prokazovat financovaná aktiva v rozvaze.
Alternativy leasingu
Současná právní úprava nabízí dvě základní formy leasingu, a to finanční a operativní leasing. Finanční leasing je podle stávající legislativy právní vztah mezi pronajímatelem a nájemcem, v němž po skončení nájmu formou finančního leasingu přechází pronajatý majetek do vlastnictví nájemce za předem dohodnutou kupní cenu, která je stanovena s ohledem na již zaplacené nájemné. Jeho výhody jsou zajištění poskytnutých prostředků předmětem financování, což umožňuje lepší dostupnost získání finančních zdrojů, je přístupný v místě prodeje a zároveň nabízí řadu služeb včetně pojištění aj. Operativní leasing je proti finančnímu leasingu běžným nájemním vztahem. Po ukončení nájemní smlouvy nájemce zpravidla vrací pronajímateli majetek zpět a nepřechází na něho vlastnický vztah k předmětu financování. Nájemce používá předmět leasingu v sjednaném období a za pronájem platí tržní nebo předem stanovené tzv. fixní nájemné. Je to dáno podmínkami smlouvy uzavřené mezi klientem a leasingovou společností buď formou otevřené nebo uzavřené kalkulace. Klient při podpisu smlouvy neskládá akontaci, veškeré náklady spojené s provozem se rozpočítávají do jednotlivých měsíčních splátek. Vyhledávanou formou je operativní full-service leasing. Jde o operativní leasing se službami včetně financování, kompletního pojištění, zajištění dálniční známky, úhrady poplatků a daní, plateb za rádio či zabezpečí kompletního servisu včetně výměny a uskladnění pneumatik. Klient může také využívat karty k čerpání pohonných hmot, kdy veškerou administrativu s tím spojenou opět vyřídí leasingová společnost. V případě poruchy má ve většině případů k dispozici 24 hodin denně asistenční službu s možností přistavení náhradního vozu.
Úspěšný rok 2008?
Finanční leasing je do jisté míry fenomén tuzemského trhu. V devadesátých letech minulého století, kdy bylo pro firmy obtížné dosáhnout na bankovní úvěry, zaznamenal značný boom. V zemích EU je jeho podíl na financování podstatně nižší. Proti roku 2007, kdy kulminoval dlouholetý růst leasingového trhu, klesl objem finančního leasingu movitých věcí u členských společností České leasingové a financí asociace v roce 2008 o 27,1 %. Je to dáno především dvěma faktory. Prvním je k 1. lednu 2008 účinnost změn daňových zákonů provedených zákonem o stabilizaci veřejných rozpočtů. Zásadní změnou bylo prodloužení doby leasingu u osobních automobilů ze tří na pět let. Pro úplnost dodejme, že šlo o sjednocení minimální délky leasingu s dobou odpisu předmětu financování. Firmy, které plánovaly pořízení vozů na leasing, proto koncem roku 2007 realizovaly značnou část svých zakázek. Leasingové obchody byly také velkou měrou ovlivněny klesajícím tempem ekonomického růstu a slábnoucí poptávkou po investičních produktech. Celkový trh leasingu strojů, zařízení a dopravních prostředků nicméně dosáhl v loňském roce úctyhodného objemu realizovaných zakázek ve výši téměř 100 miliard korun.
Každá změna se počítá
Letošní rok zaznamenal další změny v daňovém režimu leasingu. Od 1. 1. 2009 prošel zákon o DPH úpravou, která neměla na firmy zásadní dopad. Při pořízení zboží nebo převodu nemovitosti na leasing se nově rozlišuje mezi následnou povinností nebo možností odkupu předmětu nájmu. Z povinného odkupu se stal odkup opční. Tento postup postupně aplikovala většina leasingových společností. Zákazník tím neztrácí žádnou leasingovou výhodu. Významnější změnou, která prošla Poslaneckou sněmovnou 3. března je zmírnění úpravy zdanění tzv. nízké kapitalizace, kdy byly vypuštěny náklady na zajištění přijatých refinančních zdrojů z limitů pro výpočet daně podle daného ustanovení a zvýšení poměru cizího kapitálu pro úvěry a půjčky u nebankovních subjektů ze současného poměru 1:2 na 1:4. Tato změna by měla vést ke zvýšení dostupnosti a k určitému snížení ceny refinančních zdrojů. Za pozornost také stojí zkrácení doby finančního leasingu věcí z 2. a 3. odpisové skupiny o šest měsíců, tedy na 54 a 114 měsíců. Tím došlo k snížení diskriminace daňového režimu leasingu ve srovnání s jinými formami financování.
Mřížkám konečně odzvoní
Zásadní a dlouho očekávanou změnou je však připravovaná novela zákona o DPH, která umožní odpočet DPH i u nově pořizovaných vozů kategorie M1. Tato změna zasáhne podnikatelskou sféru. V současné době byl možný odpočet DPH u osobních vozů kategorie N1, kdy šlo o známé vozy s "mřížkou". U leasingové splátky firma nově uplatní vratku DPH, čímž se finanční leasing stává o 19 % DPH z ceny předmětu levnější. U úvěru nebo platbě v hotovosti odečte podnikatel DPH při zařazení vozu do vlastnictví firmy. Další očekávanou novinkou je návrh změny zákona o daních z příjmu, která předpokládá vznik nových odpisových skupin. U 1. a 2. odpisové skupiny a pouze u nových předmětů financování by šlo za stanovených podmínek uplatnit kratší odpisy, a tím i kratší dobu trvání leasingu. V praxi by to znamenalo, že u staršího vozidla kategorie M1 financovaného leasingem podnikatel nebude moci využít zkrácený odpis na 24 měsíců, ale minimální délka leasingové smlouvy bude 54 měsíců. U nových předmětů pořízených na leasing podnikatelé mohou u 2. odpisové skupiny zkrácený odpis uplatnit, a tím promítnout předmět financování do nákladů v délce trvání leasingové smlouvy.
Razantní zlevnění operativního leasingu
Doposud málo komunikovanou výhodou avizované změny v oblasti DPH je značné snížení splátky u operativního leasingu. Operativní leasing je v současné době ve firemní sféře nejprogresivněji rostoucí formou financování. V roce 2008 dosáhl jeho podíl na celkovém leasingu movitých věcí 19, 7 %, což je téměř sedmiprocentní nárůst proti roku 2007, který byl z už uvedených důvodů pro leasing velmi úspěšný. Operativní leasing je v zemích EU běžně používaný produkt, například v Nizozemsku či Velké Británii dosahuje až 50% podílu financování na trhu. V České republice je vzrůstající trend ovlivněn především globalizací trhu, přibližováním tuzemské ekonomiky parametrům vyspělých evropských zemí a v neposlední řadě tlakem na efektivitu a produktivitu firmy. Novela zákona o DPH mu vkládá do rukou další trumf. U finančního leasingu a běžných investic měla doposud leasingová společnost možnost odpočtu DPH, které tak nevstupovalo klientovi do měsíční splátky. Nebylo tomu tak u operativního leasingu. Leasingové společnosti se z pohledu DPH stávaly koncovým uživatelem a neměly tak možnost uplatnit odpočet DPH na vstupu. "Měsíční splátka operativního leasingu se skládala z 19 % DPH z nájemného a nájemné. Nájemné bylo vypočteno z ceny vozu včetně DPH plus marže leasingové společnosti," upřesnil Radan Šantora, obchodní ředitel ČSOB Leasing a. s. "Současná novela však přichází s úpravou, která umožní leasingové společnosti při poskytnutí služby operativního leasingu odečíst DPH na vstupu, které nebude vstupovat do nákladů. O 19 procent DPH z ceny vozidla se tak sníží základ splátky, z něhož vychází i výše úroků a marže. Logicky tím bude celková splátka minimálně o 16 % levnější," dodal Radan Šantora. Vývoj finančního trhu i tato "injekce" předurčuje operativnímu leasingu strmý vývoj. Řada leasingových společností na tento trend už reagovala. Například společnost ČSOB Leasing, jednička v oblasti finančního leasingu, se v segmentu operativního leasingu dostala s obchodní značkou ČSOB Autolease v loňském roce na třetí místo v žebříčku nejúspěšnějších společností poskytujících tyto služby. "V průběhu loňského roku vzrostl objem obchodních případů uzavřených na operativní leasing o 56 %. Rozvoj tohoto moderního způsobu financování budeme i nadále výrazně podporovat," uvedl Karel Bouček, generální ředitel firmy.
Na tento trend reagovaly i další leasingové společnosti. Například společnost UniCredit Leasing překročila v loňském roce v objemu financování movitých věcí operativním leasingem hranici 1 miliardy korun. Dalším počinem firmy je vytvoření první evropské společnosti v oblasti leasingových služeb spojením svých aktivit s italskou společností Locat. Nově vytvořená partnerská síť poskytuje své služby v sedmnácti zemích Evropy.
Poznámka: Informace jsou aktuální k datu uzávěrky 17. 3. 2009

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.